A bérmelkedések ellenére sem indul be egyelőre a fogyasztás

3 hét ezelőtt 16

A kedvező januári béremelkedési adat javította az elemzői várakozásokat. Korábban a vállalati érdekképviseletek 6-8 százalékos, a toborzócégek 5-10 százalékos éves béremelést jósoltak, és a makrogazdasági elemzők is 10 százalékos értéket adtak meg. Januárban 14,6 százalékkal emelkedett az átlagkereset, ez megemelte a várakozásokat, így már a legtöbben arra számítanak, hogy az év egészében bőven 10 százalék felett lehet az átlagbérek emelkedése – mondta Hornyák József az InfoRádióban.

A Portfolio elemzője szerint esély van arra is, hogy a keresetek vásárlóereje akár 7-8 százalékkal emelkedjen 2024-ben, de a háztartások év eleji fogyasztásában még nem látszanak az erre utaló jelek.

„Az a trend, hogy karácsony után óvatosabbak és kevesebbet fogyasztanak az emberek, miután kiköltekezik magukat az év végén, de alapvetően a keresetek emelkedésével arra lehet számítani, hogy beindul a fogyasztás. Ehhez azonban az szükséges, mint ahogy a keresetek vásárlóerejének a növekedéséhez is, hogy az infláció mérsékelt maradjon” − fejtette ki az elemző, és hozzátette, az elemzők a következő hónapokban visszafogott mértékű áremelkedést várnak, ami segíthet a fogyasztás növekedésében a tavaszi hónapokban.