A bicskei gyermekotthon kilenc áldozatának fizettek kártérítést

1 hét ezelőtt 13

Az áldozatok 2020 elején indítottak kártérítési pert. Végül a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság mind a 9 fővel peren kívül megegyezett.

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) kilenc fővel kötött peren kívüli egyezségi megállapodást, összesen 154 millió forintot fizetett ki a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon áldozatainak – írja a Blikk.

Az intézmény volt lakói 2020 februárjában hozták nyilvánosságra, hogy elindítják a polgári peres eljárásukat “az összes intézmény ellen, amely nem akadályozta meg, hogy az otthon volt igazgatója, Vásárhelyi János napi szinten gyerekeket szexuálisan zaklasson és megerőszakoljon. Kártérítési pert indítanak a pedofil intézményvezető ellen is” – írta annak idején a 168 óra.

Az SZGYF 2013 óta felel a gyermekotthonért, előtte a Fővárosi Önkormányzat volt az otthon fenntartója.

A Blikk úgy tudja, hogy Pop Mert Julián, aki 2016-ban feljelentette Vásárhelyit, peren kívül több tízmilliós összeget kapott kártérítés gyanánt. Ezt az egykori lakó egyelőre nem erősítette meg a lapnak.

Vásárhelyi zaklatásaiból és az eltussolásukból akkor lett valódi ügy, amikor 2016-ban az RTL Házon kívül című riportműsora feltárta az eseteket. Nyolc évvel később, idén februárban derült ki, hogy Novák Katalin tavaly elnöki kegyelemben részesítette a gyermekotthon igazgatóhelyettesét, K. Endrét, aki arra kényszerítette az otthon több lakóját, hogy vonják vissza a pedofil igazgató ellen tett vallomásukat. Az ügyből hatalmas botrány lett, Orbán Viktor alkotmánymódosítást nyújtott be, „ami lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyerekek sérelmére elkövetett bűncselkemény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson” , majd több tízezer ember, influenszerekkel együtt tüntetett a gyerekek védelme érdekében és nyilvános bocsánatkérést követelve a felelősöktől. A botrányba belebukott a köztársasági elnök és a kegyelmet ellenjegyző korábbi igazságügyi miniszter, Varga Judit. A bíróság február végén úgy döntött, hogy nem bocsátja feltételes szabadlábra Vásárhelyi Jánost, aki 2004 és 2016 között legalább tíz kiskorú fiút zaklatott. 2019-ben jogerősen nyolc év fegyházbüntetésre ítélték.

Magyar Péter a héten jelentette be, hogy pénteken 18 órára tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, hogy Pintér Sándor és a magyar kormány lemondását követelje. Mint kiemelte, a kormány két és fél hónap alatt, vagyis a kegyelmi ügy kirobbanása óta nem kért bocsánatot a bicskei áldozatoktól.