A brazil elnök meghívta Vlagyimir Putyint a G20-csúcstalálkozóra

5 hónap ezelőtt 10

Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívást kap a jövő évi brazíliai G20-csúcstalálkozóra – közölte Luiz Inacio Lula da Silva, az ország elnöke. Hozzátette azonban, hogy nem tudja befolyásolni a brazil igazságszolgáltatást a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által az orosz vezetővel szemben kiadott elfogatóparancs végrehajtásával kapcsolatban.

Brazília tagja az ICC-nek, amely márciusban mind Putyint, mind Marija Lvova-Belovát, az ország gyermekjogi biztosát “háborús bűncselekmény” elkövetésével vádolta, amely ukrán gyermekek “jogellenes Oroszországba deportálásával” kapcsolatos.

Moszkva, amely nem ismeri el a bíróság joghatóságát, az ICC elfogatóparancsát semmisnek minősítette. A lépés miatt több ICC-bírót is körözési listára tett.

Orosz tisztviselők többször is kijelentették, hogy az ukrán gyermekek konfliktusövezetből történő evakuálásáról szóló döntés biztonsági megfontolásokon alapult, és megismételték, hogy a kiskorúakat kérésre azonnal visszaadják szüleiknek vagy törvényes gyámjuknak.

Kedden, németországi látogatása során Lula kijelentette, hogy akár elmegy Putyin, akár nem, meghívást kap a 2024 novemberében Rio de Janeiróban tartandó G20-csúcstalálkozóra.

A brazil vezető ugyanakkor megjegyezte, hogy orosz kollégájának “fel kell mérnie egy ilyen lépés következményeit”, mivel a brazil igazságszolgáltatáson múlik, hogy eleget tesz-e a letartóztatási parancsnak.

“Ez egy bírói döntés. Egy köztársasági elnök nem bírálja el a bírósági döntéseket, teljesíti vagy nem teljesíti. Putyint meghívták a brazíliai G20-akra, a brazíliai BRICS-csoport találkozójára. És ha részt vesz, tudja, mi fog történni. Megtörténhet, vagy nem történhet meg” – tette hozzá Lula.

A csúcstalálkozóra az orosz elnökválasztás után, 2024 márciusában kerül sor. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Putyin esetleges G20-as részvételét kommentálva azt mondta, hogy az elnök még nem hozott döntést az ügyben. Putyin azt sem jelentette még be, hogy indul-e újabb mandátumért.

Szeptemberben a brazil elnök azt mondta, hogy szerinte Putyin “könnyen elmehet Brazíliába”, hogy részt vegyen a nemzetközi eseményeken. “Ha én vagyok Brazília elnöke, és ő Brazíliába jön, kizárt, hogy letartóztatják” – mondta akkor.

Lula reményét fejezte ki továbbá, hogy a 2024-es G20-csúcstalálkozó idejére az ukrajnai konfliktus – amely miatt a nyugati országok példátlan szankciókat léptettek életbe Oroszországgal szemben – végre lezárul, és a nemzetközi kapcsolatok visszatérnek a “normális kerékvágásba”.