A cseh államfő szerint fel kell készülni Donald Trump győzelmére

2 hónap ezelőtt 5

Európának az orosz agresszió ellen védekező Ukrajnának nyújtott segítséggel kapcsolatban fel kell készülnie arra az eshetőségre is, hogy az amerikai elnökválasztáson Donald Trump volt elnök győz – jelentette ki Petr Pavel cseh államfő hétfőn a cseh közszolgálati rádióban.

Donald Trump volt, illetve Joe Biden jelenlegi amerikai elnök egyaránt indulni kíván az őszi elnökválasztáson. Donald Trump azt hangoztatja kampányában, hogy megválasztása esetén véget tudna vetni az orosz-ukrán konfliktusnak.

Mint az Indexen megírtuk, ezzel kapcsolatban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – kissé cinikusan – felajánlást is tett Trumpnak, miszerint meghívja őt Ukrajnába, ha megosztja vele a terv részleteit.

Petr Pavel szerint ezért teljesen legitim dolog Európában azt mérlegelni, hogy mi lesz, ha a választást valóban Donald Trump nyeri meg, és gyorsan olyan megállapodást köt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, amely – szerinte – nem lesz kedvező Ukrajna és Európa számára.

Az egyre biztosabbnak tűnik, hogy Trump lesz Joe Biden kihívója az amerikai elnökválasztásokon, miután Január 23-án, a republikánus előválasztás második állomásán megszerezte a szavazatok abszolút többségét.

Ukrajnának szembe kell néznie a korlátaival

Ukrajnának Oroszországtól eltérően a harctéren korlátai vannak, elsősorban az emberi erőforrásokat illetően – fejtette ki Petr Pavel.

Ez olyan tényező, amelyre Ukrajnának gondolnia kell

– tette hozzá.

A szövetségesek az államfő szerint ezért azt javasolják Ukrajnának, hogy korlátozza támadó akcióit, és erősítse meg védelmét. Ehhez Ukrajnának nemcsak védelmi fegyverekre, hanem olyanokra is szüksége van, amelyekkel például támadhatja az oroszok szállítási útvonalait. Pavel példaként az amerikai F–16-os vadászgépeket hozta fel.

„Csakis az erők kiegyenlítődése vezethet mindkét félnél annak megértéséhez, hogy a harctéren nem tud sikereket elérni, s ezért eljött a tárgyalások ideje” – szögezte le a cseh elnök a rádióinterjúban.

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM