A csoda már megvolt a férfi kézisektől, márciusban egy kicsit több kellene

3 hónap ezelőtt 12

Ballai Attila kommunikációs és marketingigazgató bevezetőjéből megtudtuk, hogy mekkora bravúr az ötödik hely: a mostanit megelőző sajtótájékoztatón tippeltek az újságírók, de senki sem nyert, mert a legoptimistább jóslat is csak egy hatodik helyre tartotta jónak Lékai Mátéékat, az ötödik hely pedig még álmok szintjén sem merült fel...

Túllőttek a célon

Chema Rodríguez, a valladolidi illetőségű szakvezető, aki játékoskorában 2012 és 2017 között öt évig a Veszprém csapatát erősítette, arról beszélt az Indexnek, a szövetség azt a célt tűzte ki a válogatott elé, hogy jusson be az első tíz közé. 

Mi azonban, szakvezetők és játékosok, egymás között éreztük, ennél többre is képesek lehetünk, és ennek megfelelően küzdöttünk az álmainkért. És sikerült túlteljesítenünk a tervet.

A szemüveges mester hangsúlyozta: mérkőzésről mérkőzésre fejlődött a csapat a torna tizennyolc napja alatt, úgy egyénileg, mint csapatként, valamint emberileg. 

„Idősebbek és fiatalabbak egészséges ötvözete ez a válogatott, és óriási örömömre a fiatalok valósággal berobbantak a nemzetközi élmezőnybe ezen a tornán. Ez azonban nemcsak az ő érdemük, hanem az idősebbeké is, akik minden pillanatban segítették, bátorították őket” – emelte ki a vezetőedző.

És ha már a fiatalokról esett szó: a kapus Palasics Kristóf, az első tizennyolc lövését hiba nélkül a kapuba küldő Imre BenceIlics Zoran és a két Krakovszkifivér, Bence és Zsolt egyaránt 21 éves, Fazekas Gergő pedig még csak húsz! Rodríguez nem győzte dicsérni az új hullám képviselőit.

Amiről ezek után beszélt a spanyol szakember, az talán még fontosabb, nagyobb siker, mint az ötödik hely.

A magyar válogatott megítélése sokat javult, érezhetően tisztelni kezdték a csapatunkat, a közeg is belátta, hogy komoly eredményre vagyunk képesek. Hogy úgy mondjam, felnőtt a csapat a torna bő két hete alatt. Jól beilleszkedtek a fiatalok, ami növeli a szakvezető felelősségét is, mert eljött a bőség zavara, minden posztra több jó játékosom is van.

Megnőtt a válogatott presztízse

Rodríguez szerint ma már ott tartunk, hogy mindenki be akar kerülni a válogatottba, nagyon megnőtt a válogatottság presztízse, mindenki része akar lenni ennek a nagyszerű közösségnek.

„De egyvalamit ne felejtsünk el! – figyelmeztetett közben a szakember. – Annyira kiegyenlített lett a mezőny, hogy nincs garancia az örökös jó szereplésre, az sem kizárt, a következő Eb-n csak huszadikok leszünk. Na jó, ezt nem mondtam komolyan...”

Természetesen szóba került a közelgő olimpiai selejtező is, amelynek időpontja március 14–17., és amelyet Magyarország is megpályázott. A csoportok első két-két helyezettje jut ki a párizsi olimpiára. A jelenlegi selejtezőrendszer bevezetése (2008) óta először fordul elő, hogy a magyar férfi és női válogatott egyaránt kivívta a selejtezőn való szereplés jogát.

„Jó lenne Portugália ellen kezdeni” – álmodozott Rodríguez, amikor hirtelen pittyent egyet Horváth Gabriella főtitkár telefonja, jelezve, hogy üzenete érkezett.

És hogy milyen az élet? Az üzenet az IHF-től jött, és arról szólt, hogy március 14-én Tunézia ellen kezdünk, 15-én vagy 16-án Norvégia az ellenfél, 17-én pedig Portugália ellen fejezzük be a selejtezőt – mondta a főtitkár.

Hát Rodrígueznek ez a kívánsága most nem teljesült...

A női selejtező már megvan, jöhet a férfi is

A főtitkár azt is elmondta, hogy a magyar szövetség pókerzsargonnal szólva all-int játszott, és mindkét nem olimpiai selejtezője rendezését megpályázta. A nőit már elnyertük – április 11. és 14. között Debrecen lesz a házigazda –, a férfiak kvalifikációs tornájáról pedig a napokban dönt a nemzetközi szövetség végrehajtó bizottsága.

HA MAGYARORSZÁGRA ESNE A VÁLASZTÁS, AKKOR TATABÁNYA LESZ A HELYSZÍN. AZÉRT NEM AZ MVM DOME, MERT a népligeti létesítmény A SZÓBAN FORGÓ IDŐPONTBAN KAMIONOS RENDEZVÉNY otthona lesz. 

De vissza Rodríguezhez! A válogatottat 2022 áprilisa óta irányító spanyol mester mosolyogva jegyezte meg, hogy szülőhazájában nagyra becsülik a magyar válogatottal elért eredményét, a sajtó meg is írta, hogy jelen pillanatban ő a legtovább jutott spanyol. Persze, hiszen a 2018-ban és 2020-ban Eb-aranyérmes, 2022-ben második helyezett spanyol nemzeti együttes a csoportjában ragadt, csak a 13. helyen végzett...

Amikor a válogatott másodedzőjéből előléptem szövetségi kapitánnyá, azt a célt tűztem ki magunk elé, hogy folytassuk az elődöm, Gulyás István által megkezdett munkát, és jussunk előbbre. Azt hiszem, ez sikerült is – jelezte.

Talán ezért is, meg Chema rokonszenves egyénisége miatt, a szakember kapcsolata ideális a magyar sajtóval, eddig még nem „kezdték ki”. Mondjuk, nem is szolgáltatott rá okot.

„Természetesen ráhajtunk a kijutásra a párizsi olimpiára – tette még hozzá Rodríguez. – Ha ez sikerülne, akkor az edzői pályafutásom csúcsa lenne. Nem túlzás azt állítani, hogy kijutni nehezebb, mint ott Párizsban jó eredményt elérni. Hiszen mindössze tizenkettes a mezőny...”

A szakvezető szerint a sikerhez szinte minden téren javulnunk kell, de elsősorban az emberelőnyös helyzetek kihasználásában.

„Az nem fordulhat elő, hogy hét az öt ellen játszunk, és mi kapunk gólt” – utalt arra, hogy ez a csúfság bizony nem is egyszer megtörtént velünk az Eb-n.

A szakember megítélése szerint a nemzetközi élmezőnyből talán Franciaország, Dánia és Svédország emelkedik ki, a többi válogatott között a pillanatnyi forma dönt. És ezek közé a csapatok közé tartozik Magyarország is. 

Másfél hónapunk van a selejtezőig. Túl sokat nem leszünk együtt, hiszen folyik a bajnokság, talán a hétfők és a keddek állnak a rendelkezésünkre. Nekem személy szerint csalódás lenne, ha nélkülünk rendeznék meg a párizsi olimpiát. 

A két olimpiai selejtező műsorát kedden hozták nyilvánosságra, csoportonként az első két helyezett jut ki Párizsba. A férfiaknál és a nőknél a rendező franciák mellett már öt-öt kvóta talált gazdára. A férfiaknál Dánia, Japán, Argentína, Svédország és Egyiptom, míg a nőknél Dánia, a Koreai Köztársaság, Angola, Brazília, s Norvégia részvétele biztos eddig.

Férfi olimpiai selejtező, 3. csoport:

március 14., csütörtök:

  • Norvégia–Portugália
  • Magyarország–Tunézia

március 15., péntek vagy március 16., szombat:

  • Portugália–Tunézia
  • Norvégia–Magyarország

március 17., vasárnap:

  • Tunézia–Norvégia
  • Magyarország–Portugália

Női olimpiai selejtező, 1. csoport, Debrecen:

április 11., csütörtök:

  • Svédország–Japán
  • Magyarország–Kamerun

április 12., péntek vagy április 13., szombat:

  • Japán–Kamerun
  • Svédország–Magyarország

április 14., vasárnap:

  • Kamerun–Svédország
  • Magyarország–Japán

(Borítókép:  Lékai Máté akcióban a szlovén Borut Mackovsek és a szlovén Blaz Blagotinsek ellen. Fotó:  Tom Weller / picture alliance / Getty Images).