A csütörtöki tárgyalásán még nevetgélt és viccelődött Navalnij

2 hónap ezelőtt 12

Alekszej Navalnij egy csütörtöki bírósági meghallgatáson még jó hangulatban volt, nevetgélt és viccelődött, írja a Sky News. A 47 éves orosz ellenzéki politikus pénteken a reggeli séta után lett rosszul, majd elvesztette az eszméletét, és meghalt. A börtön azt állítja, azonnal mentőt hívtak, megpróbálták újraéleszteni, sikertelenül. A halál okának megállapítása folyamatban van.

Az ellenzéki politikus csütörtökön a harpi büntetőtelepről videó kapcsolaton keresztül jelentkezett be a kovrovi bíróságra, a beszámolók szerint ezeken a meghallgatásokon rendre jó hangulatban volt.

A szibériai Harp falu IK-3 elnevezésű táborát az 1960-as években alapították az egykori szovjet Gulág kényszermunkatábor-rendszer részeként. Az IK-3 a különösen veszélyes visszaeső elkövetők büntetőtelepe, ami körülbelül ezer elítélt befogadására alkalmas. Keletre több száz kilométeren át tundra, nyugatra az Urál sarkvidéki hegyei vannak, megszökni szinte lehetetlen.

Navalnij anyja azt mondta, nem akar semmilyen részvétnyilvánítást hallani. „Láttuk a fiunkat a telepen február 12-én... életben volt, egészséges, vidám” – fogalmazott.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke egyedül az orosz rezsimet tartja felelősnek Alekszej Navalnij haláláért. Michel szerint Navalnij a szabadság és a demokrácia értékeiért harcolt, és eszméiért meghozta a végső áldozatot. A Berlinben tárgyaló Volodimir Zelenszkij is hasonlóan vélekedik, azt mondta, az orosz elnököt nem érdekli, ki hal meg, amíg megtarthatja a hatalmát.