A december hatalmas visszaesést hozott, a magyar ipar rendszerváltozás utáni egyik legrosszabb éve volt a tavalyi

2 hónap ezelőtt 9

Decemberben éves alapon 13,7 százalékkal esett vissza a magyar ipar, de még a munkanaphatással korrigált mutató is 8,7 százalékos éves visszaesést mutat – derül ki a KSH által kedden közzétett adatokból (ez az első ilyen adatközlés, a pontosabb és részletesebb adatokat jövő kedden teszik közzé). Október óta sorozatban harmadik hónapja esett havi alapon is az ipari termelés, a novemberi 2,3 százalék után decemberben további 0,3 százalékot.

Aggasztó jelenség, hogy a tavalyi második félévben csak két hónap volt, amikor legalább havi alapon nőtt az ipari teljesítmény. Ráadásul decemberben a 14 feldolgozóipari alág közül éves alapon mindössze háromban mértek növekedést, olvasható a jelentésben.

A decemberi 13,7 százalékos mínusznál rosszabb 12 havi adatot utoljára 2020 májusában, a koronavírus-járvány miatti első teljes lezárások idején láttunk. Ha azt a 2020-as két hónapot (április, május) nem számítjuk, csaknem tizenöt éve, a 2008-2009-es világválság idején volt ilyen rossz havi adatközlés az iparban.

A magyar ipar éves teljesítménye így mínusz 5,5 százalék lett 2023-ban, ami a rendszerváltás óta eltelt több mint harminc év egyik legrosszabb eredményét jelenti.A Portfolio.hu gyűjtéséből kiderül, hogy csak 1991-ben és 1992-ben, a gazdasági szerkezetváltás, számos állami vállalat bezárásának idején, 2009-ben, a már említett hitelpiaci világválság évében, illetve a koronavírus-járvány idején, 2020-ban volt a tavalyinál rosszabb a magyar ipar teljesítménye. A lap arról is ír: „anekdotikus információk alapján a gyengélkedéshez hozzájárulhatott az év elején még jól teljesítő járműgyártás visszaesése”.

A múlt év végére az ipari termelés úgynevezett volumenindexe a 2015-ös szintnek csupán 116,4 százalékán állt, ilyen alacsonyan ezt megelőzően utoljára 2021 szeptemberében volt ez a mutató. 2022 végén még 127,6 százalékon volt ez a mutató.