A DK beleszállt a Kutyapártba: Ne indítsanak jelölteket az ellenzéki polgármester-jelöltek ellen! – követelik, miután ők ráindítottak egyet Kovács Gergelyre

1 hét ezelőtt 14


[sz]Malinovszki András / Fotó: MKKP/Facebook[sz]

Nagyon úgy tűnik, hogy komolyan összerúgta port Demokratikus Koalíció (DK) és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) az önkormányzati választás előtt, és egymást vádolják azzal, hogy a másik viselkedése a Fidesz győzelmét hozhatja a helyi voksolásokon.

A viccpártból egyre inkább fajsúlyos tényezővé nőtt MKKP eldöntötte: saját jelöltet indít néhány olyan kerületben is, ahol jelenleg ellenzéki polgármester van, de annak működésével nincsenek megelégedve. Ilyen az I., a III. és a VII. is. Utóbbi kettőben DK-s a polgármester (Óbudán Kiss László, Erzsébetvárosban Niedermüller Péter), míg a Várnegyedben regnáló V. Naszályi Márta mögött is ott áll Gyurcsány Ferenc pártja.

A DK Ne veszélyeztesse ráindulással a Kutyapárt a közös ellenzéki polgármester-jelöltek győzelmét a fővárosi kerületekben! címmel adott ki sajtóközleményt szombaton. Szerintük

mindez csak a Fidesz érdekét szolgálja. Egy valóban ellenzéki pártnak semmi oka nem lehet arra, hogy ellenzéki polgármesterekkel szemben induljon. Ez rossz a kerületnek, rossz az ellenzéknek és csak a Fidesznek jó. Aki le akarja győzni a Fideszt, annak tudnia kell: egy közös ellenzéki jelöltnek kell a Fidesz jelöltjével szemben indulnia.

Ez annak fényében érdekes álláspont, hogy kiderült: a DK elindíthatja Élő Norbertet, a XII. kerületben 20 év alatt választáson többször induló (2019-ben a polgármesteri cím megszerzésével is próbálkozó) politikust Kovács Gergely, az MKKP elnöke ellen, aki nagy fölénnyel nyerte a múlt heti hegyvidéki előválasztást. Élő azon nem indult el.

[kapcsolodo]kiuteses-gyozelmet-aratott-a-magyar-ketfarku-kutyapart-a-hegyvideki-elovalasztason-kovacs-gergely-lesz-polgarmesterjelolt-lesz-a-xii-keruletben[kapcsolodo]

A DK egyébként kiadott egy cáfolatot, ám nem arról, hogy indítanák-e Élő Norbertet, hanem arról, hogy ezzel akadályoznák-e a Fidesz legyőzését a XII. kerületben. A helyi civilek, a Momentum és az MKKP részvételével lezajlott előválasztás, majd az LMP-s Kendernay János visszalépése után is úgy látják:

„nem is a DK és Élő Norbert lesz a Fidesz leváltásának akadálya, hanem a Kutyapárt”.

A Kutyapárt szerint miután nem engedték fel a kompenzációs listára, Élő „átállt zsaroló módra, és elkezdte tolni, hogy ha nem indulhatnak a megbeszéltek ellenére ők a 4 körzetben, akkor a DK majd elindul a Kutyapárt ellen minden egyéni körzetben”. Állításuk szerint Élő azzal fenyegette meg őket, ha elindulnak a három, részben vagy egészben DK-s vezetésű kerületben, akkor Hegyvidéken „összehozza nekik a fideszes győzelmet”.

Élő Norbert szerint „a DK a kerületi előválasztást megelőző Kutyapárt-Momentum paktumról nem is tudott, azt előlünk eltitkolták, ahogy azt Kovács Gergely korábbi nyilatkozatában büszkén el is ismerte. A DK-t – és a kerületben működő többi pártot – ez a titkos pártpaktum nem köti, nem is kötheti, hiszen abban nem vettünk részt, arról csak a sajtóból értesültünk. Most pedig ezt akarják erőszakosan lenyomni a torkunkon.”