A fél országra figyelmeztetést adtak ki: zivatar, viharos szél és jégeső is jöhet szombaton

1 hét ezelőtt 11

[sz]K. A., fotó: Pixabay[sz]

12 megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést szombaton zivatarok miatt.

A HungaroMet előrejelzésében azt írja, hogy délelőtt nagyrészt közepesen vagy erősen felhős idő várható, majd délutánra egyre nagyobb területen szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Az ország délnyugati és középső harmadán zártabb maradhat a felhőtakaró, ott valószínű a legkevesebb napsütés.

Elszórtan – főként hazánk északnyugati kétharmadán – valószínű kisebb eső, zápor, néhol zivatar sem kizárt.

A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, helyenként – záporok, zivatarok nyomán is – megerősödik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő.

A zivatarok miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Pest, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyékre szombatra.

Vasárnap is többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd éjjel nyugat felől vékonyodik, szakadozik a felhőzet. Szórványosan előfordul eső, zápor, néhol zivatar. A Nyugat-Dunántúlon és estig északkeleten kisebb a csapadék esélye. Legtöbb helyen a Duna-Tisza közi összeáramlási zónában és a Dél-Alföldön eshet. Sokfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északi, északnyugati szél.

Délután a Dunántúlon 9, 13, máshol 13, 17 fok körül alakul a hőmérséklet.

[kapcsolodo]/megorult-az-idojaras-hetfon-sorra-doltek-a-melegrekordok-kedden-mar-szakadt-a-ho-a-koszegi-hegysegben[kapcsolodo]