A figyelmeztetések ellenére Szerbia egyre több fegyvert szállít Izraelbe

2 hét ezelőtt 17

Jóllehet az ENSZ szakértői már februárban arra szólították fel a beszállítókat, hogy „Gázában elkövetett bűncselekmények miatt” állítsák le a fegyverexportot Izraelbe, Szerbia egy hónappal később 14,09 millió euró, csaknem 5,5 milliárd forint értékű fegyverrel látta el az októberben megtámadott zsidó államot – jelentette a Nova Ekonomija szakportál.

A szerb fegyvereladás közvetlenül a legújabb izraeli–palesztin konfliktus kitörése után kezdődött. A márciusi volt a Közel-Keletre indított harmadik szállítmány, a tavaly októberi és a februári után.

A Hamász Izrael elleni indított, emlékezetes október 7-i támadása óta több mint 1100 izraeli vesztette életét. Nagyjából 250-et közülük a terrorszervezet ejtett túszul. Az emberrablást sokan nem élték túl.

Izrael megtorlásul mindenekelőtt a Gázai övezet ellen indított kiterjedt katonai offenzívát, amelynek eddig csaknem 34 ezer palesztin áldozata volt, köztük 13 ezer gyermek – az Al-Dzsazíra naprakész adatai szerint.

Két és fél hónappal a háború kitörése után Dél-Afrika a hágai Nemzetközi Bíróság előtt népirtással vádolta Izraelt, amit Tel-Aviv váltig tagad.

A visszavágáshoz Izraelnek fegyverre volt szüksége. Ennek egy részét Szerbia szállította.

A két előző szállítmány

Szigorúan bizalmas

ezt a választ kapta a BIRN tényfeltáró portál újságírója, amikor Belgrádban, a külkereskedelmi tárcánál a korábbi, Izraelbe irányuló fegyverszállítmányok értéke után érdeklődött.

Noha az illetékes minisztérium a közérdekű kérelem ellenére nem volt hajlandó információkkal szolgálni, a BIRN kiderítette, hogy a háború kitörése óta Szerbia legalább két alkalommal exportált fegyvereket Izraelbe, összesen egymillió euró értékben.

A Bel- és Külkereskedelmi Minisztérium rideg, elutasító válasza egyébként azért szokatlan, mert korábban fenntartás nélkül, szinte rutinszerűen tájékoztatták a sajtót nemcsak az export értékéről, hanem a külföldön értékesített fegyverek típusáról, mennyiségéről, és a végfelhasználóról is.

Az első, még októberi válasz megtagadásakor azzal érveltek, hogy az információk nyilvánosságra hozatala veszélyeztetné Szerbia „biztonsági érdekeit”.

Az adatszolgáltatás megtagadása ellenére az állami intézmények hivatalos adatait összegző Checkpoint.rs portálról kiderült, hogy a vezető állami fegyverkereskedő cég, a Jugoimport-SDPR 2023 októberében 540 120 euró, februárban pedig további 510 000 euró értékben indított útnak fegyvereket Izraelbe.

„Aleksandar Izrael igaz barátja”

Az ország nem szerepel azon a listán, ahová Szerbia általában fegyvert exportál. Az oda irányuló korábbi jelentősebb tétel a lőszergyártásáról ismert, állami tulajdonban levő užicei Prvi Partizanhoz köthető, amely a háború előtt – még tavaly márciusban és áprilisban – 780 000 euró értékben szállította „termékeit” Izraelbe.

Szerbia és Izrael jó kapcsolatokat ápol, amelyeket nem befolyásolt a Hamász Izrael ellen indított támadása, sem az azt követő izraeli megtorlás.

A „két ország közötti együttműködés bővítéséről” számolt be például szerb államfő azok után, hogy február végén telefonon beszélt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, aki nemcsak a verbális, hanem a tényleges támogatásért is magasztalta Aleksandar Vucicot.

I just had a fruitful phone conversation with President Aleksandar Vučić of Serbia. Aleksandar is a true friend of Israel, and I expressed my gratitude for his unwavering support, both in word and deed. 🇮🇱🤝🇷🇸@predsednikrs

— Benjamin Netanyahu - בנימין נתניהו (@netanyahu) February 26, 2024

„Aleksandar Izrael igaz barátja” – jegyezte meg a beszélgetés után Netanjahu.

(Borítókép: Egy izraeli katona géppisztolyos lőszert készít elő 2024. április 10-én. Fotó: Amir Levy / Getty Images)

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM