A friss adatokból kiderül, hogyan is áll most az iskolaőrprogram

1 hét ezelőtt 21

Három és fél éve indult el a nagy port kavaró iskolaőri program a hazai nevelési és oktatási intézményekben, legalábbis azokban, ahol az intézményvezető igényt tart a szolgálatellátásra - írja az Index.

"A 2023–2024-es tanévben az Iskolaőri Programban 803 intézmény vesz részt. Az állomány feltöltöttsége 90 százalékos, ez az arány 2024. április elsején 703 nevelés-oktatási intézményben tette lehetővé az iskolaőri szolgálatot. A toborzás és státuszok felöltése folyamatosan zajlik" - tájékoztatta a lapot az Országos Rendőr-főkapitányság azzal kapcsolatban, hogy hol tart most a 2020-ban indult program, hány helyen működik jelenleg a szolgáltatás.

Mint írják, az állományra vonatkozó adat 725 szolgálatot teljesítő őrt jelent, így vannak olyan intézmények, ahol többen is ellátják a feladatot. A rendőrség tájékoztatása szerint

az intézményvezetők leginkább a Borsod-Abaúj-Zemplén, a Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén igénylik az iskolaőri szolgálatellátást.

Az iskolaőrök által leggyakrabban észlelt, tanulók között előforduló jogsértés a verekedés, garázdaság. De kell intézkedniük kábítószerrel kapcsolatos jogsértések, testi sértés, és vagyon elleni cselekmények, például lopás ügyében is. Leggyakrabban viszont a tanulók által az iskolába bevitt szúró-vágó eszközök miatt indul szabálysértési eljárás.

"A fenntartók és az intézményvezetők visszajelzése alapján az iskolaőrséggel érintett intézményekben a pedagógusok, az oktatók és a diákok szubjektív biztonságérzete erősödött, amellett, hogy a tanulók szabálykövetőbb magatartása is tapasztalható. Az Iskolaőri Program szükségességét, az iskolaőrök munkájának fontosságát a közvéleménnyel összhangban a rendőrség is pozitívan ítéli meg. Mind az intézményekben történt jogellenes cselekmények számának csökkenéséről szóló visszajelzések, mind az iskolaőri jelenléttel kapcsolatos nyilatkozatok arra utalnak, hogy az oktatási intézményekben a rend és a biztonság erősödött az elmúlt időszakban" - válaszolta az ORFK a lapnak arra a kérdésre, hogy mennyire hatékony az iskolaőri program.

Mint írják,

a programot számos kritika érte már az elejétől fogva, szakmai szervezetek, alapítványok hangoztatták azt az álláspontot, hogy "az erőszakra nem erőszakkal kell válaszolni".

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a lapnak azt mondta: "Az iskolaőrök viszonylag kevés alkalommal intézkedtek, pedig erőszakos cselekményekre sajnos még mindig van példa, ám sokszor, mire odaérnek, a baj már megtörtént. Nem mondom, hogy semmilyen biztonságot nem nyújtanak, mert ez nem igaz, de ez önmagában édeskevés, megelőzésre, valamint pszichológusok és szociális munkások segítségére is szükség lenne".

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is hasonló véleményen van, a szervezet korábban azt szorgalmazta, hogy az iskolaőrségre elkülönített forrásokat fordítsák pedagógiai asszisztensek, iskolapszichológusok alkalmazására, de a családvédelmi szakszolgálatok megerősítésének fontosságát is gyakran hangsúlyozták - írják.