A győzelem napjára újabb célpontot talált Moszkva – még Zelenszkij is elismerte, nagy a baj

2 hét ezelőtt 13

Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka szerint Oroszország a győzelem napjáig, május 9-ig el akarja foglalni a Bahmuthoz közeli Csasziv Jart – írja a Reuters alapján a Portfolio.

Szirszkij szerint az ukrán erők számára a helyzet romlott keleten, ezért az oroszok erőiket most a Bahmuttól nyugatra fekvő Csasziv Jarra összpontosítják, hogy megnyissák az utat Kramatorszk felé. Csasziv Jar esetleges elfoglalását követően az oroszoknak már lényegében csak Szlovjanszkot és Kramatorszkot kell megszerezniük, hogy egész Donyeck megye az övék legyen. A Csasziv Jartól 5-10 kilométerre fekvő Bahmutot tavaly májusban vették be az orosz csapatok.

Az ukrán erők eddig visszaverték a támadásokat a Csasziv Jar közelében. Most lőszerrel, drónokkal és elektronikus hadviselési eszközökkel erősítették meg őket. A főparancsnok szerint

az orosz katonai vezetés azt a feladatot szabta csapatainak, hogy május 9-ig foglalják el Csasziv Jart.

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter a hétvégén a keleti frontra látogatott, a helyzetet pedig „feszültnek” nevezte. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti videóbeszédében szintén elismerte, hogy a donyecki fronton egyre nehezebb a helyzet.