A Gyűrűk Ura-filmek színészei is kiálltak a rasszista nézők ellen, rengeteg a fenyegetés és a zaklatás

1 év ezelőtt 59

Több színesbőrű színész is szerepel az Amazon új, A Gyűrűk Ura világában játszódó sorozatában, akik hónapok óta rasszista gyűlölködés céltáblái.

A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi című sorozatot készítői és a korábbi A Gyűrűk Ura-filmek főszereplői is felléptek az új sorozat színesbőrű karakterei ellen folyamatosan áramló rasszista gyűlölködés ellen. A sorozatban ugyanis mind a tündék, mind a törpök, mind a gyaplábúak (az egyik hobbit-törzs tagjai) között is találni olyan színészeket, akiknek nem fehér a bőrük, ami miatt rengeteg néző felháborodott.

A filmekben Frodót, Samut, Trufát és Pippint játszó Elijah Wood, Sean Astin, Dominic Monaghan és Billy Boyd olyan fotókat tettek közzé magukról, amelyeken olyan pólóban vagy sapkában vannak, amiken tünde nyelven az szerepel:

Mindannyiótokat szívesen látunk, és a J. R. R. Tolkien által teremtett világban élő lények különféle bőrszínű fülei láthatóak rajta. A ruhadarabokat egyébként egy 590 ezer követővel rendelkező, Don Marshall nevű TikToker készítette.

A sorozat stábjának színesbőrű tagjai arról számoltak be, hogy az első promófotók megjelenése óta árad feléjük a gyűlölet, és a sorozatot is elárasztották arányaiban irreális számban a kiugróan alacsony értékelések, amelyek aligha kizárólag a sorozat minőségének szólnak. Az egyik tündét játszó, Puerto Rico-i Ismael Cruz Córdova például azt nyilatkozta, amikor megkapta a szerepet, úgy érezte, ő viheti a lángot, hiszen ő az első színesbőrű színész, aki tündét játszik, és épp ezért is akarta annyira megkapni ezt a szerepet. „Mindent megtettem, hogy a lehető legtündésebb, a leghihetetlenebb alakítást nyújtsam, mert tudtam, hogy ezzel fogok szembesülni”.

A színészeken kívül a sorozat készítői is közzétettek egy üzenetet a Twitteren: „Mi, A hatalom gyűrűinek stábja vállvetve, abszolút szolidaritással kiállunk a könyörtelen rasszizmus, a fenyegetések, a zaklatás és bántalmazás ellen, amelynek a színesbőrű stábtagok napi szinten szembesülni kényszerülnek.

JRR Tolkien olyan világot teremtett, amely definíció szerint multikulturális. Egy olyan világot, amelyben különböző fajok és kultúrák szabad tagjai összefognak, szövetséget alkotnak, hogy legyőzzék a gonosz seregeit. A hatalom gyűrűi erre reflektál.

A világunk sosem volt csak fehér, a fantasy sosem volt csak fehér, Középfölde nem csak fehér. A színesbőrűek Középföldéhez tartoznak, és ott is maradnak” – írták, hozzátéve, hogy kiállnak azok mellett a rajongók mellett is, akiket hasonló okokból támadnak.

A sorozat első két részéről szóló kritikánkban azt írtuk: „A sorozat valójában nagyon egyszerű elvet követ: minthogy ebben a világban többféle ember és más lény él együtt törpöktől emberen át gyaplábúakig és tündékig, miért ne lehetne mindenféle lénynek mindenféle bőrszíne? Így ezt senki nem is teszi szóvá a sorozatban.”