A Halál Útja: évente több százan haltak meg a világ legveszélyesebb útján

2 hét ezelőtt 14

[sz]Maier Vilmos[sz]

Olyan veszélyes egy bolíviai út, hogy mindenki csak Camino del Muerte, vagyis a Halál Útja néven emlegeti, írja a Unilad. A 64 kilométer hosszú úton korábban évente több száz ember lelte halálát.

Az egyes szakaszokon csupán három méter széles hegyi úton a sofőröknek a semmiből előtűnő, éles kanyarokkal is meg kell küzdeniük. Ha ez még nem lenne elég: a vezetést nehezíti a pára és a köd, valamint a helyenként csúszós út, amit a környékbeli kisebb vízeséseknek köszönhetnek.

Az utat állítólag még paraguay-i hadifoglyok építették 1932 és 1935 között a Chaco-háború idején. Mivel egyes részein semmiféle korlát nincs a tátongó mélység és az autók vagy buszok között, ezért könnyen le lehet zuhanni az akár 3500 méteres szakadékokba is.

A Halál Útja Bolívia fővárosától, vagyis La Paztól indul egészen a Yungas-völgyekig, az Amazonos esőerdejéig és még azon is túl. Az életveszélyes úton a Bolivia Hop adatai szerint 1998-ig évente 200-300 ember halt meg, azóta ez a szám átlagosan évi ötre csökkent.

A blog egyik szerzője végigbringázott a Amerika-közi Fejlesztési Bank által csak „a világ legveszélyesebb útjának” nevezett országúton. A kerékpáros szerint az volt az egészben a legijesztőbb, amikor rájött, hogy egyetlen rossz döntésnek köszönhetően a szakadék mélyén köthet ki. A blogger ugyan nem tériszonyos, de amikor meglátta, hogy alig van védőkorlát az út szélén, szabályosan halálra rémült a beláthatatlan szakaszokon.

A rengeteg életet követelő útról több videó is készült már:

[kapcsolodo]tobb-oran-at-logott-egy-sulyosan-serult-hegymaszo-a-szakadek-felett-bosznia-hercegovinaban/[kapcsolodo]