A halott unokahúga holttestét ölelő nőt ábárzoló kép lett az Év Sajtófotója

1 hét ezelőtt 13

[sz]K. A., fotó: MTI/EPA/World Press Photo Alapítvány/Mohamed Szálem[sz]

Mohamed Szálem, a Reuters fotóriporterének „Egy palesztin nő az unokahúga testét tartja” címá képe nyerte el idén az Év Sajtófotója díjat a World Press Photo nemzetközi sajtófotóversenyen.

„A kép 2023. október 17-én készült a gázai a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban található Nasszer kórháznál, ahol egy izraeli rakétatámadás után a családtagok az elhunyt hozzátartozóik holttestét keresték.

A felvételen a 36 éves Inász Abu Maamár öleli magához a légicsapásban meghalt ötéves unokahúgának, Szálihnak a holttestét.

„Az emberek fejvesztve rohantak egyik helyről a másikra, alig várták, hogy megtudják szeretteik sorsát, és ez a nő megragadta a figyelmemet, ahogy a kislány testét tartotta, és nem volt hajlandó elengedni”

– ismertette a kép elkészítésének körülményeit a fotós.

A csütörtöki díjátadón Rickey Rogers, a Reuters képanyagokért felelős vezetője tolmácsolta Mohamed Szálem szavait. Mint mondta: a fotós alázattal fogadta a díj hírét, mondván, ez a fotó nem ünneplésre való, de értékeli az elismerést és a lehetőséget, hogy még szélesebb közönség számára is közzé tegye. Szálem azt is reméli, a képe sokakat ráébreszt arra, hogy a háború milyen emberi áldozatokkal jár, és milyen hatása van a gyerekekre.

A zsűri 130 ország 3851 fotósának több mint 61 ezer pályaműve közül választotta ki a nyertes képeket. Az év fotóriportja elismerést a dél-afrikai Lee-Ann Olwage kapta madagaszkári demens emberek helyzetét ábrázoló munkájáért, hosszú távú projekt kategóriában pedig a venezuelai Alejandro Cegarra nyert, aki a mexikói bevándorláspolitika változását mutatta be.

Julia Kochetova ukrán fotós nyerte el a nyitott formátum kategória díját, ő az ukrajnai háborút dokumentálta több műfaj összefűzésével.

via Reuters

[kapcsolodo]talas-peter-lathatoan-nem-ugyanolyan-a-vilag-kiallasa-ukrajna-mint-izrael-mellett[kapcsolodo]