A hosszú Covid újabb árulkodó jelére derült fény

2 hét ezelőtt 21

A súlyos koronavírusos tünetekkel kórházba kerültek körében, több mint 650 fő vizsgálatával végzett kutatás azt mutatta, hogy a hosszan tartó tünetekkel küzdők immunrendszere aktiválódott – idézi a The Independent brit napilapot a Portfolio.

A kutatók azt találták, hogy a teljesen felépült betegekhez képest a hosszú Covid-kezelésben szenvedő betegeknél az immunrendszer aktiválódásának mintázata a myeloid sejtek gyulladására és az immunrendszer fehérjék egy családjának, a komplement rendszernek az aktiválódására utal.

Az Imperial College London által vezetett kutatásból arra következtethető, hogy a szervezet immunrendszerét moduláló, már létező gyógyszerek hasznosak lehetnek a hosszú Covid kezelésében, és a jövőbeni kutatások során ezeket a gyógyszereket is vizsgálni kell.

„Jelenleg is mintegy 65 millió ember küzd a koronavírus-megbetegedésből megmaradt tünetekkel, az úgynevezett „hosszú coviddal. A betegség diagnosztizálása és kezelése is nagyon nehéz, de a mostani kutatás fontos lépés annak megértéséhez, hogy mi okozza a fennmaradó tüneteket” – nyilatkozta a lapnak Peter Openshaw professzor, az Imperial's National Heart & Lung Institute munkatársa.