A jegybank lassított a kamatvágási tempón

1 hét ezelőtt 31

A legutóbbi 75 bázispontos alapkamat-csökkentést ezúttal 50 bázispontos vágás követte, de ez várható volt. A kamatcsökkentési ciklus vége 6,5-7 százalékos alapkamatnál várható az év közepén.

Az elemzői várakozásoknak megfelelően az alapkamat 50 bázispontos (0,5 százalékpontos) csökkentéséről döntött a jegybank Monetáris Tanácsa április 23-ai ülésén. Az alapkamat mértéke így 7,75 százalékra mérséklődik.

A döntés borítékolható volt, Virág Barnabás alelnök a március végi 75 bázispontos csökkentés után ezt jelezte előre, mondván: lezárult a gyors lépésekkel operáló szakasz, a kamatcsökkentések üteme lassul, a következő döntés áprilisban már az új, lassabb szakasz része lesz. De a pontos mértékről – ahogy a következő hónapokban is – alkalmanként, „adatvezérelt módban” dönt majd a Monetáris Tanács – adta ki a szokásos figyelmeztetést az alelnök.

Virág akkor azt is megsimételte, hogy 6,5-7 százalékos kamatszint reális forgatókönyv a félév végére.

Március óta nem történt olyan változás, ami indokolná, hogy a jegybank még inkább lassítson a kamatvágási tempón. A forint árfolyama – amelyre a jegybank újabban kiemelten figyel – stabilan a 390-400 közötti sávban ingadozott az euróval szemben.

Némi aggodalomra adhat okot, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elégedetlen az amerikai infláció lassulásával, ezért még távolabbra tolódott a Fed saját kamatcsökkentési ciklusának kezdete.