A kormány uniós forrásokból komoly munkaügyi programot lengetett be

2 hónap ezelőtt 7

Nagy Márton nemzetgazdasági tárcavezető már február 13-án bejelentette, hogy a kormány egy 460 milliárd forintos támogatási programot indít a munkaerőpiac támogatására. Most pedig új részleteket is közöltek a tervről.

Az EU-pénzből fizetett programon keresztül a kormány márciustól elérhetővé tesz 70 milliárd forintot a munkáltatók számára, akik szakmai képzéseken keresztül bővíthetik munkavállalóik ismereteit. Az energiasektorban működő vállalkozások pedig ezt a támogatást már munkahelymegőrzési célokra is felhasználhatják.

A magyar uniós forrásokról, a várható pályázatokról és a szabályozói változásokról részletesen szó lesz szakmai konferenciánkon!

A Ifjúsági Garancia Plusz program kifejezetten a 30 év alatti fiatalokat célozza meg, és közel 200 milliárd forintot fordít a korosztály munkaerőpiacra való belépésének támogatására. A programban résztvevők számára képzéseket, bértámogatást és mobilitási támogatásokat biztosítanak, és összesen 84 ezer fiatalnak teremt munkalehetőséget. A program részletei március közepétől lesznek elérhetők a munkaügyi portálon.

A kormány ígérete szerint további 160 milliárd forintnyi uniós forrás lesz elérhető májusban, amely a 30 év feletti álláskeresők foglalkoztatását és munkakörülményeik javítását szolgálja. Az intézkedések arra irányulnak, hogy az uniós források minél hamarabb a gazdaságba kerüljenek, segítve ezzel a munkaerőpiaci helyzet javulását és a gazdasági növekedést. A kormányhivatalok a pályázatokat 2024. március 1. napjától fogadják el.

A lépés része lehet a kormány azon terveinek, amire Orbán Viktor miniszterelnök már szombati évértékelőjében utalt, akkor úgy fogalmazott: „a foglalkoztatási ráta ma 75 százalékos, de el akarjuk érni a 85 százalékot, és el is fogjuk. Becslésünk szerint itthon még legalább 300 ezer ember bevonható a munka világába”. Az egyelőre nem világos, hogy hol látnak még bevonható embertartalékot a munkaerőpiacon.

Címlapkép forrása: Getty Images