A kutatók fontos felfedezést tettek a depresszió kezeléséhez

3 hónap ezelőtt 13

Új utakat nyithat a depresszió kezelésében egy új nemzetközi kutatás eredménye, amely több mint kétszáz depresszióhoz köthető gént azonosított. A kutatók szerint a felfedezés azért is jelentős, mert habár a depresszió egy rendkívül gyakori betegség, azonban kialakulásának okai még mindig kevéssé ismertek.

Rendkívüli felfedezést tettek a depresszió kezeléséhez a University College London egyetem kutatói. 

NAGYSZABÁSÚ NEMZETKÖZI KUTATÁSukBAN TÖBB MINT 50 ÚJ GENETIKAI LÓKUSZT ÉS 205 DEPRESSZIÓHOZ KÖTHETŐ GÉNT TALÁLTAK.

A vizsgálatban több magyar szakember vett részt, többek között Georgina Navoly magyar-angol genetikai epidemiológus kutató is, aki közölte, a vizsgálatokat több ország együttműködésével végezték, összesen 21 depressziót vizsgáló tanulmányi csoport közreműködésével.

Jelentős előrelépéseket tettünk a betegségben szerepet játszó gének azonosításában. Tanulmányunkban be is mutattunk néhányat közülük, amelyek potenciálisan hatással lehetnek a gyógyszerfejlesztésre

– írta a kutató a közleményben. Hozzátette, 

a felfedezés nemcsak új, hanem a már meglévő gyógyszerek továbbfejlesztését is lehetővé teszi.

A tanulmány szerint a vizsgálat azért is jelentős, mert a korábbiakkal ellentétben nemcsak európai származású emberekre összpontosítottak. Majdnem 1 millió afrikai, kelet-ázsiai és dél-ázsiai származású és hispán/latin-amerikai alany genetikai mintát elemeztek.

A kutatók hangsúlyozzák, jelenleg a felfedezés első szakaszában járnak, így további munkára lesz szükség az új genetikai célpontok megerősítéséhez. 

Index könyvek

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM