A lengyelek már tudják, milyen új eljárást indít ellenük az EU

3 hét ezelőtt 20

Lengyelország arra számít, hogy azok közé az országok közé tartozik majd, amelyekkel szemben az Európai Bizottság a költségvetési hiány miatt eljárást kezdeményez. A pénzügyminisztérium ezt hétfőn jelentette be a PAP állami hírügynökségnek, kiemelve, hogy folyamatban van a tárgyalás Varsó és Brüsszel között ebben a témában.

Az EU-ban egy tagállamot túlzottdeficit-eljárás alá vonnak, ha a hiány meghaladja a GDP 3%-át. Ebben az esetben évente legalább 0,5%-kal kell csökkenteniük a hiányukat. A koronavírus világjárvány és az ukrajnai konfliktus miatt 2020 és 2023 között ezeket a szabályokat ideiglenesen felfüggesztették.

Lengyelország államháztartásának hiánya 2023-ban előzetes adatok szerint elérte a GDP 5,1%-át. A pénzügyminisztérium szerint valószínűsíthető, hogy emiatt túlzottdeficit-eljárás indulhat az ország ellen.

A minisztérium szerint a magas hiány oka többek között az ukrajnai háborúhoz kapcsolódó kiadások növekedése. Ide tartozik a hadsereg modernizálása, az energiaválság hatásainak kezelése és az Ukrajnából érkező menekültek támogatása is. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy a védelmi kiadások növekedését enyhítő tényezőként veszik figyelembe egy esetleges túlzottdeficit-eljárás során.

Az EU költségvetési szabályainak legfrissebb reformja szerint 2025-től négytől hét évig terjedő időszakban kell egyenletesen csökkenteniük a tagállamoknak hiányukat és adósságukat. Ez akkor lehetséges, ha végrehajtanak bizonyos reformokat és beruházásokat az Unió által prioritásként kezelt területeken.

A lengyel pénzügyminisztérium információi szerint összesen 13 uniós tagországgal szemben indíthatnak túlzottdeficit-eljárást.

Ahogyan arról korábban mi is írtunk, ezen országok között lehet Magyarország is:

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images