A magyar 11 évesek a világ élvonalában vannak az alkoholizálás megkezdésében

1 hét ezelőtt 14

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az alkoholnak hosszú távú hatásai vannak az egészségre, ezért is nagy a baj.

Magyarországon a 11 évesek negyede ivott már alkoholt: a fiúk között közel 30 százalék, a lányok között csaknem 20 százalék az arány – derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss tanulmányából.  

A jelentés szerint Angliában még aggasztóbb a helyzet: ott a 11 évesek egyharmada és a 13 évesek több mint fele ivott már alkoholt, a 15 évesek között pedig a lányok nagyobb valószínűséggel rúgnak be, mint a fiúk.

A kutatás vezető szerzője, Jo Inchley, a Glasgow-i Egyetem munkatársa szerint „aggasztóak” azok a jelek, amelyek szerint egyre több gyerek kezd el fiatalon inni. „A szerek kipróbálása a felnőtté válás és a kísérletezés része, de az alkoholnak hosszú távú hatásai vannak az egészségre” – mondta.  

A felmérések azt mutatják, hogy minél korábban kezdenek el inni a gyerekek, az alkoholfogyasztás annál komolyabb problémává válhat idősebb korukban. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a jelentésben – amely Európát, Közép-Ázsiát és Kanadát vette górcső alá 4500 iskoláskorú gyerek megkérdezésével – kiemelte, hogy egyre elfogadottabbá válik a gyerekek alkoholfogyasztása, ami azért is probléma, mert az alkohol károsítja az agyat. Ezért felszólították az országokat, hogy tegyenek többet a gyerekek védelme érdekében. 

(Nyitóképünk illusztráció. Fotó: AFP)