A Magyar Állami Népi Együttes Felvidéken vendégszerepel

8 hónap ezelőtt 477

A táncantológia királyhelmeci előadásával kezdődik a Magyar Állami Népi Együttes felvidéki turnéja augusztus 13-án – nyilatkozta Leczo Zoltán szervező, a Tempora Orientia, A Jövő Nemzedékek Polgári Társulás tagja. Eredeti tervük szerint a szabadtéri színpadon rendezték volna meg az előadást, de a létesítmény felújítása nem készült el, így a sportpályán tartják majd a bemutatót. A nagyon nagy érdeklődés miatt jobb is ez a helyszín, ahol 600-750 nézőt tudnak biztonságosan leültetni a jelenlegi kötöttségek ellenére is.


Varga Norbert, a füleki Városi Művelődési Központ munkatársa elmondta, hogy a megújult füleki vár udvarába várják a közönséget augusztus 14-én. Szabadtéri rendezvényen, impozáns háttér előtt lép fel a patinás magyar társulat.


Bemutatkozásukat a városnapok programsorozatra időzítettük. A pénteki napot a népművészetnek szenteljük, s a Palóc Folk Feszten helyi magyar és szlovák együttesek lépnek fel, a sztárvendég pedig a Magyar Állami Népi Együttes, valamint a Cimbaliband lesz. Nálunk ingyenes a rendezvény, s a viszonylag nagy területű helyszínen a létszámkorlátozást és az előírt óvintézkedéseket is könnyebben betarthatjuk – hangsúlyozta Varga Norbert.


Komáromban az Egressy Béni Városi Művelődési Központ nagyterme ad otthont a rendezvénynek – mondta el az előkészületekről Hanusz Zoltán kulturális menedzser. – A darab minden bizonnyal sikert arat, hiszen Kárpátalja nemzetiségeinek gazdag zene- és tánckultúráját mutatja be. Rávilágít a hasonlóságokra és az eltérésekre, mindezt nagyon magas színvonalon és látványosan adja elő. Sajnos mi is korlátozott létszámban tudjuk fogadni az érdeklődőket, minden második sort tudunk feltölteni – fogalmazott Hanusz Zoltán. Komáromban ezzel az előadással indul be az elektronikus jegyrendszer, tehát online is lehetett belépőket vásárolni.


Somorján idén elmarad a város kulturális fesztiválja, ezért is örvendenek a programnak. Nagy Myrtil, a Városi Művelődési Központ igazgatója az augusztus 16-i záró előadáshoz kapcsolódóan elmondta, hogy a Pomlé városi parkerdő szabadtéri színpadán lép fel az együttes, nincs belépő, a közösségi hálón hirdetik az előadást, amelyre mintegy 300-400 nézőt várnak. – A városnak van egy folklórszerető magja, ne feledjük, hogy a Csali Gyermek Néptáncegyüttes a Fölszállott a páva versenyt is megnyerte kategóriájában. A mintegy 190, aktívan táncoló gyermeket és családtagjaikat is számolva, úgy tűnik, nem lesz gondunk a közönségszervezéssel. Szintén közönségvonzó lehet, hogy a parkot öt órakor nyitjuk, s a borsátrak és a gasztronómiai bemutatók előkészítik az est hangulatát – emelte ki Nagy Myrtil.

magyar-allami-nepi-egyuttes.jpg

Fotó by IRA:Image recognition application - Image recognition application and image hosting