A magyar jogállamiságot bíráló újabb határozatot fogadott el az EP - a nap hírei

1 hét ezelőtt 12

Két hetet adott a benzinkutaknak a kormány, hogy a KSH által meghatározott régiós átlaghoz igazítsák áraikat. A nemzetgazdasági miniszter a mai (szer) kormányülés után közölte: a két hét letelte után a kormány újra megvizsgálja az ügyet, és ha nem teljesülnek az elvárásai, akkor szabályozni fogja az üzemanyagárakat. Nagy Márton szerint a dízel 10, a benzin 27 forinttal drágább a régiós átlagnál.

605 400 forint volt a bruttó átlagkereset februárban, ez 14 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Az adat majdnem 10 százalékos reálbéremelkedést jelent. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a bruttó kereset mediánértéke 491.900, a nettóé 340 700 forintot ért el, a közszférában gyorsabban, míg a vállalatoknál lassabban nőttek a keresetek.

Növelik a jogosultak körét az Otthonfelújítási Programban. Az iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár azt mondta, hogy a szakmai egyeztetések és a lakossági észrevételek nyomán kikerült az Otthonfelújítási Program pályázati felhívásából a családi házak gázhálózatra kötöttségének feltétele, ami jelentősen növelheti az igénylők körét.

Kötelezettségszegési eljárást indított az autópálya-koncessziók miatt Magyarország ellen az Európai Bizottság. Az uniós testület álláspontja szerint a magyar kormány 35 évre adott koncessziójánál nem volt átlátható a becsült szerződéses érték, a szerződés nem hárítja át kellő mértékben a működési kockázatot, és indokolatlanul hosszú időre szól, ami sérti az uniós jogot. A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint az eljárás mondvacsinált okokkal indult.

A magyar jogállamiságot bíráló újabb határozatot fogadott el az Európai Parlament. Az állásfoglalás felszólítja a Bizottságot, hogy addig ne fizessen uniós pénzt a magyar kormánynak, amíg az nem teljesíti maradéktalanul a jogállamisági feltételeket. Az EP a határozatban elítélte a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvény elfogadását és a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrehozását.

Megszüntetné az ÉTDR nevű elektronikus építéshatósági rendszer általános tájékoztatási felületét az Építési és Közlekedési Minisztérium. A kormányrendelet célja az indoklás szerint az építésügyi hatósági eljárást támogató elektronikus dokumentációs rendszer tájékoztatási felületének megszüntetése. A felület teljes tartalma visszamenőlegesen is elérhetetlenné válna a hatályba lépéstől.

Benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot a Fidesz-KDNP. A javaslat szerint nem évülnek el a pedofil jellegű szexuális bűncselekmények, nincs feltételes szabadlábra helyezés, nincs reintegrációs őrizet, és az elkövetők soha nem kaphatnak erkölcsi bizonyítványt.

Több fogyasztóvédelemmel összefüggő rendeletet is módosított a kormány. Eszerint a könyvek mellett bővíti azoknak a gyermekeknek szóló termékeknek a körét, amelyeket tilos közszemlére tenni és elkülönítve, zárt csomagolásban kell forgalmazni.

Nyilvántartásba vette az első pártlistát, a Fidesz-KDNP közös listáját a június 9-ei európai parlamenti választásra a Nemzeti Választási Bizottság. A Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt hétfőn jelentette be a 63 nevet tartalmazó közös listáját, amelyet Deutsch Tamás vezet.

Nem támogatta a Fővárosi Közgyűlés az önkormányzati ingatlanok tervezett államosítását a 8. kerületi Diószegi utcában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem megépítendő épületei miatt. A választások előtti utolsó rendes ülésen a testület csak a megismételt szavazáson hagyta jóvá a szálloda- és étteremhajókat a Belvárosból kitiltó javaslatot, az önkormányzat létrehoz egy munkacsoportot az új kikötőhelyek kijelölésére. A közgyűlés emellett döntött a Fővárosi Diákparlament létrehozásáról, elfogadta a bicskei gyermekotthonról szóló vizsgálóbizottsági jelentést és a zárszámadást, valamint támogatta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel kötendő egyezséget és a budapesti Klímaügynökség létrehozását is.

Magyarországon felépült a munka alapú társadalom – jelentette ki a miniszterelnök a Szakma Sztár fesztiválon. Orbán Viktor úgy fogalmazott: szakmunkások nélkül nincs jövő. A kormányfő szerint a magyar szakképzés már ott van Európa élvonalában.

Újabb magyarországi vasúti fejlesztések valósulhatnak meg a jövőben az Egy övezet, egy út nevű kínai kezdeményezés részeként - jelentette be Pekingben a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter kínai kollégájával, Vang Jivel tárgyalt erről. Emellett kezdeményezték, hogy az Egy övezet, egy út keretében valósulhasson meg a Magyarország és Szerbia közötti kőolajvezeték építése. Hozzátette: a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása 42 százalékos készültségi szinten van Magyarországon.

Aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros támogatásáról is szóló törvényt az amerikai elnök. Joe Biden azt mondta, hogy az első szállítmány már ezen a héten útnak indul. Az úgynevezett nemzetbiztonsági törvénycsomagot szombaton a képviselőház, kedden pedig a szenátus is megszavazta, és az elnök már előzetesen jelezte, hogy azonnal aláírja, amint elé kerül.

Már épül, és a tervek szerint szeptemberben nyílik meg a Néprajzi Múzeum mintegy háromezer műtárgyat bemutató állandó kiállítása. A munkálatok miatt az épület júniusban, a múzeumok éjszakája után szeptemberig zárva lesz.

Egyhangúlag Steinbach József dunántúli püspököt választották meg a reformátusok éves tavaszi zsinatán a zsinat lelkészi elnökének – írja a Református.hu. Azóta, hogy a kegyelmi ügy miatt Balog Zoltán lemondott lelkészi elnöki posztjáról, ideiglenesen Pásztor Dániel alelnök látta el az elnöki teendőket. A Balatonszárszón zajló, zárt körű zsinaton arra kérték Balog Zoltánt, hogy maradjon meg a református egyház mellett, tehetségét, tudását, tapasztalatát továbbra is fordítsa az egyház javára.