A Magyar Nemzeti Bank elmúlt 100 évét eleveníti meg a Pénzmúzeum új kiállítása

1 hét ezelőtt 16

Időszaki kiállítással tiszteleg a Pénzmúzeum az MNB centenáriuma előtt. A pénteken ünnepélyes keretek között megnyílt, április 27-től a nagyközönség számára is látogatható tárlat a Magyar Nemzeti Bank 100 évének jelentős pillanatait merevíti ki.

Pénzügyi évszázad – A Magyar Nemzeti Bank 100 éve címmel új időszaki kiállítás nyílt pénteken a Pénzmúzeumban. Az MNB Pénzmúzeumának pénteki tájékoztatása szerint a dátumválasztás nem véletlen, a Magyar Nemzeti Bank létrehozásáról szóló törvény 1924. április 26-án lépett hatályba.

Egyedi, informatív tárlat mutatja be, milyen út vezetett az Osztrák Nemzeti Banktól az Osztrák-Magyar Bankig, majd a mai önálló jegybankig. A tárlat közelebb hozza a látogatókhoz az Magyar Nemzeti Bankot, tevékenységét, feladatköreit, ahogy munkatársait is az elnököktől egészen a pénzverdei dolgozókig. Tárgyi emlékek, archív felvételek, numizmatikai kincsek, az utcán sepregetett hiperinflációs bankjegyek másolata, soha ki nem adott emlékérem-tervek kerülnek karnyújtásnyira. Ízelítőt kapunk az Aranyvonat krimibe illő vagyonmenekítéséből, megelevenednek hősök, tanúi lehetünk történelmi pillanatoknak.

Az időszaki kiállítás kiemelt gazdaság- és pénzügytörténeti események bemutatásával, digitális és statikus tartalmak, interaktív elemek felhasználásával ragadja meg a látogatók figyelmét – áll a Pénzmúzeum közleményében.

Az időszaki kiállítás április 27-től látogatható, regisztráció nélkül, ingyenesen.

„A 2024. december 30-ig látogatható tárlat remek kiegészítő programja a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont állandó kiállításának, amely ugyancsak megemlékezik a kezdetekről, így többek között Popovics Sándorról, az MNB első elnökének munkásságáról” – olvasható a közleményben. Betekintést nyerhetünk az Elnöki Irodába, egy korabeli bankfiókot valamint a Szabadság téri székház makettjét is meg lehet tekinteni.

A közleményben felidézték azt is, hogy pénteken indult el az MNB 100 országos kvízverseny, amelynek során középiskolások és egyetemisták mérhetik össze tudásukat. A fél éven át tartó vetélkedő kérdései döntően a jegybank történetéhez kapcsolódnak, gazdasági és pénzügyi kérdésekkel kiegészülve.