A magyar válogatott az olasz-német-szerb hármast is kifoghatja a ma esti Nemzetek Ligája-sorsoláson

2 hónap ezelőtt 8

Új lebonyolítási szabályokkal indul majd a Nemzetek Ligája-kiírás, a magyar csapat a második legerősebb csapatokat tartalmazó kalapban szerepel.

Csütörtökön 18 órától sorsolják ki a Nemzetek Ligája 2024-25-ös idényének csoportjait Párizsban. Mivel a magyar válogatott az előző kiírásban kvartettje második helyén – az olaszok mögött, a németeket és az angolokat megelőzve – végzett, összesítésben pedig a nyolcadik pozícióban zárta a legerősebb, azaz az A divíziót, csütörtök este is Európa legjobbjai közül kap ellenfeleket.

A tavalyi nyolcadik hely egyben azt is jelenti, hogy Marco Rossi csapata a második kalapból várja a sorsolást, akárcsak Dánia, Portugália és Belgium válogatottja, velük tehát nem kerülhet azonos kvartettbe. A mieink az első, a harmadik és a negyedik kalapból kapnak majd egy-egy ellenfelet. Ezek a kalapok a következők:

Első kalap

Spanyolország, Horvátország, Olaszország, Hollandia

Harmadik kalap

Svájc, Németország, Lengyelország, Franciaország

Negyedik kalap

Izrael, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Skócia

A kalapokat látva elmondható, hogy az új kiírásban sem lesz könnyű dolga Szoboszlaiéknak, ha meg szeretnék őrizni tagságukat az A divízióban, amennyiben viszont megismétlik legutóbbi remek szereplésüket, akár tovább is juthatnak a csoportjukból, ugyanis az UEFA több ponton változtatott a Nemzetek Ligája lebonyolításán.

Ami nem változott, az az, hogy a kvartettek tagjai oda-vissza játszanak egymással, vagyis minden válogatott hat mérkőzésen lép pályára. Szeptemberben, októberben és novemberben egy-egy dupla fordulót rendeznek majd. A módosítást az jelenti, hogy míg korábban csak a négy csoportgyőztes küzdött tovább a következő nyáron esedékes négyes döntőben, addig az új kiírásban jövő márciusban egy oda-visszavágós negyeddöntőt is rendeznek a csoportgyőztesek és másodikok között a négyes döntőbe jutásért.

A negyedik, utolsó helyezettek ugyanúgy kiesnek, mint legutóbb, viszont az is újítás, hogy a harmadikok osztályozót játszanak – szintén jövő márciusban – a másodosztályt jelentő B divízió második helyezettjeivel. A B divízió harmadikjai ugyancsak osztályozóra kényszerülnek a C divízió másodikjai ellen.

Fontos szabály még, hogy bár a Nemzetek Ligájából egyenes ágon nem lehet kijutni a 2026-os világbajnokságra, a torna pótselejtezőjébe automatikusan bejut az A divízió négy csoportgyőztese.

A Nemzetek Ligája létrehozásáról 2014-ben döntött UEFA, azzal a céllal, hogy a tét nélküli, gyakran unalmas barátságos meccsek helyett valamiféle téttel bíró, színvonalasabb mérkőzéseket láthasson a publikum. Az első szezont 2018-19-ben rendezték meg, akkor a magyar válogatott még csak C ligás volt, ám miután csoportja második helyén végzett, a 2020-21-es kiírást már a B ligában kezdte meg. Bár azt az idényt a koronavírus-járvány alaposan megtépázta, és többnyire zárt kapus mérkőzéseken léptek pályára a válogatottak, a magyar csapat számára mégis emlékezetes, ugyanis az oroszokat, a szerbeket és a törököket is maga mögé utasítva első lett a csoportjában, és feljutott az A ligába, ahol azóta is szerepel.

A Nemzetek Ligáját 2019-ben Portugália, 2021-ben Franciaország, 2023-ban pedig Spanyolország nyerte.

A Nemzetek Ligája üzleti vetületeiről alábbi cikkünkben írtunk bővebben: