A magyarok nagy többsége szerint előnyös az EU-tagság, szinte minden kérdésben az európai fősodorral tartanak

1 hét ezelőtt 15

[sz]Fischer Gábor, fotó: Ian Waldie/Getty Images[sz]A magyaroknak majdnem annyira fontos a június 6-9. közötti európai választás, mint az átlag európainak: 51 százalékuk alapvető fontosságúnak vagy alapvető állampolgári kötelességének tartja, hogy részt vegyen rajta, míg az európaiaknak 53 százaléka gondolja így – ismertette a Népszava az Eurobarometer felmérését, amit ma tesznek közzé Brüsszelben.

Ha a jövő héten tartanák a választásokat,

akkor a magyarok 70, az európaiaknak 71 százaléka menne el szavazni,

és csak 10, illetve 14 százalékuk maradna távol. Európai szinten ez számottevő, 10 százalékos emelkedés az öt évvel ezelőtti, az EP választásokat közvetlenül megelőző időszak adataihoz képest. Magyarországon az eltérés még nagyobb, ugyanis 2019-ben alig több mint 43 százalékos volt a részvétel.
Azzal a kijelentéssel, hogy „a szavazás fontos, hogy a demokrácia erős maradjon” a magyarok 84, az európaiak 86 százaléka egyetért. Hasonló azoknak az aránya, akik szerint azért is lényeges a részvétel a választásokon, mert ha nem szavaznak, mások fognak dönteni helyettük. A megkérdezett magyarok és más európaiak 58-58 százaléka állította, hogy mindig szavaz (a magyar adat a korábbi számok fényében némileg túlzó). Mindkét csoportban a távolmaradók több mint a fele gyakorlati vagy személyes, nem pedig ideológiai vagy politikai okkal magyarázta ezt.
Mindkét csoport meghatórozó többsége szerint a következő Európai Parlamentnek legfőképpen a békét és a demokráciát kell védelmeznie.

A magyarok 46, az átlag európaiak 47 százaléka véleménye az EU-ról általában kedvező.

Semleges 39-36 százalék. A magyar állampolgárok 61 százaléka szerint az EU-tagság jó dolog, az európai átlag itt 60 százalék.

Honfitársaink nagy többsége, 77 százaléka szerint az országnak előnyére vált az uniós tagság,

itt az európai átlag 71 százalék. Ennél a kérdésnél a litvánok 91 százalékos elégedettséggel vezetik a mezőnyt, a bolgárok zárják a sort 52 százalékkal.
A demokrácia működésével átlagban 56 százalék elégedett a saját országában, de ez az arány a magyarok esetében csak 47 százalék ez az arány, azaz Magyarországon többen vannak azok, akik nem elégedettek a demokráciájuk működésével.

A közvélemény-kutatásban február eleje és március eleje között 27 uniós tagállam több mint 26 ezer, 15 éve feletti európai polgárát kérdezték, ebből itthon 1019-et.

[kapcsolodo]/meglepo-a-magyarok-kozel-haromnegyede-tamogatja-az-euro-bevezeteset/[kapcsolodo]