A Milka gyártója közölte, hogy marad Oroszországban

2 hónap ezelőtt 17

A Mondelez International, a világ egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalatának részvényeseit “erkölcsileg nem érdekli”, hogy a cég folytatja-e az üzleti tevékenységét Oroszországban – mondta Dirk Van de Put, a vállalat vezérigazgatója csütörtökön a Financial Timesnak.

Van de Put szerint a Mondelezre, a Milka és Alpen Gold csokoládék, az OREO és Barni kekszek, a Picnic szeletek és a Dirol rágógumi gyártójára nem gyakoroltak nyomást a részvényesek, hogy hagyja el az országot. A vállalat részvényesei közé tartozik a Vanguard, a BlackRock és a Capital Group.

A chicagói székhelyű Mondelez a legnagyobb, még Oroszországban működő külföldi vállalatok közé tartozik, és orosz piacvezető a csokoládé, az édességek és a kekszek értékesítésében, valamint a második helyen áll a rágógumi és a nyalókák kategóriájában.

“Nem hiszem, hogy [a befektetőket] erkölcsileg érdekli” – mondta Van de Put. “Ha van egy fontos orosz üzletágad, a vállalatra mért csapás hatalmas lenne, és ez már egy másik vita tárgya lesz” – tette hozzá.

A Mondelez három nagy termelőüzemmel rendelkezik az országban, amelyek mintegy 3200 embert foglalkoztatnak. Az oroszországi üzletág 2023-ban a cég globális bevételeinek 2,8%-át adta, szemben a 2022-es 4%-kal.

Bár néhány uniós alap “feltett néhány kérdést” a Mondelez oroszországi tevékenységével kapcsolatban, “semmilyen részvényesi nyomás nem volt”, és a vállalat egyetlen befektetője sem kérte, hogy hagyjuk el Oroszországot – mondta Van de Put.

A lap szerint az ilyen megjegyzések azt tükrözik, hogy a nyugati fogyasztóorientált vállalatok megváltozott szemlélettel tekintenek az oroszországi üzleti tevékenységükre. Az Ukrajnával kapcsolatos szankciók nyomására számos nemzetközi vállalat jelentette be, hogy kivonul az orosz piacról, de a valóságban csak kevesen vonultak ki teljesen az országból.

Tavaly az ukrán korrupcióellenes ügynökség a Mondelez Internationalt “háború támogatójának” minősítette, mivel nem volt hajlandó kivonulni Oroszországból, azt állítva, hogy a cég leányvállalata több mint 61 millió dollárnyi adót fizetett az orosz költségvetésnek.