A Moszad korábbi igazgatója elárulta, mi lehet Izrael célpontja Iránban

1 hét ezelőtt 14

Nem kizárt, hogy Izrael Irán nukleáris létesítményeit célozza majd válaszcsapásában a Moszad korábbi igazgatója szerint. A világ Izrael lehetséges támadásáról találgat, eközben Smotrich izraeli pénzügyminiszter azt hangsúlyozza, hogy elrettentő támadást kell indítania az országnak.

A Moszad (Izrael nemzeti hírszerző titkosszolgálata) korábbi titkosszolgálati igazgatója szerint az iráni nukleáris létesítmények megcélzása is terítéken lehet Izraelben reagálva Irán szombati nagyszabású támadására – írja a Sky News

Zohar Palti arról beszélt a lapnak Jeruzsálem lehetséges válaszait mérlegelve, hogy „nem kétséges. Jelenleg minden a terítéken van”. Ezután hozzátette, hogy ez akár magában foglalhatja az Irán nukleáris létesítményei elleni támadást is. 

Irán biztonsági megfontolásokból vasárnap ideiglenesen bezárta nukleáris objektumait, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség pedig két napra kivonta az ellenőreit.

A CNN Bezalel Smotrich izraeli pénzügyminisztert idézte, aki azt mondta, hogy az iráni támadásra adott izraeli válaszlépésnek arra kell késztetnie Teheránt, hogy „megbánja azt a pillanatot, amikor egyáltalán megfordult a fejében a támadás gondolata”. Arról is beszélt, hogy Izrael válaszának jellege átformálja majd az ország közel-keleti pozícióját.

Az egész világ az izraeli válaszcsapásról találgat

Mint arról az Indexen beszámoltunk, április 13-án, szombaton Irán példa nélküli támadásra szánta el magát: Teherán először lőtt ki rakétákat közvetlenül Izraelre, amelyek nagy részét az izraeli légvédelem (amerikai segítséggel) semlegesítette. Irán azután döntött a rakétatámadás mellett, miután Izraelt tette felelőssé a damaszkuszi iráni nagykövetség elleni április 1-i támadásért, amely többek között Mohammad Reza Zahed iráni vezérőrnagy halálával járt.

Az Irán ENSZ-beli képviselete vasárnap kora reggel közölte, hogy a támadást „lezártnak tekintik”, és arra figyelmeztettek, hogy ha Izrael válaszcsapást mér rájuk, akkor azt megtorolják. Az Izraellel szomszédos Jordániában szükségállapotot hirdettek, lezárták az ország légterét, és a hadsereget a legmagasabb készültségi fokozatba helyezték. Az Izrael északi részén található Haifában megnyitották az óvóhelyeket. 

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója kedden bejelentette, hogy az Egyesült Államok új szankciókat vezet be  Irán ellen, amelyek az ország rakéta- és drónprogramját célozzák az Izrael elleni hétvégi támadás után, valamint egyeztet a G7-országokkal és más partnerekkel egy „átfogó válasz” érdekében. Az egyesült államok a világ más vezető politikusaival egyetértve „rosszindulatú és destabilizáló cselekedetnek” nevezte a szombati támadást. 

A legnagyobb kérdés jelenleg, hogy Izrael milyen ellencsapásról dönt az Iránból kilőtt 300 rakétára és drónra válaszul, és hogy arra Teherán miként reagál. 

„Izrael vissza fog ütni Iránnak. Gyorsan, nagyot, sokat” – jelentette ki Tarjányi Péter az Index Frontvonal című műsorában. A biztonságpolitikai szakértő szerint ez a zsidó állam katonai doktrínájából fakad, hogy nem hagyhatják válaszcsapás nélkül azt, hogy Irán nemrégiben dróntámadást indított ellenük.

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM