A NASA 2026-ra halasztotta asztronautái holdra szállását

3 hónap ezelőtt 17

Az amerikai űrhivatal (NASA) kedden bejelentette, hogy még legalább két évet kell várni, míg asztronautái több mint 50 év után ismét a Holdon landolhatnak.

Az Artemis 3-misszió SpaceX űrhajóval induló, első legénységgel végrehajtott holdra szállását 2025-re tervezték, de a NASA közlése szerint azt 2026 szeptemberére halasztották.

A missziót a legénységet szállító űrhajóval kapcsolatos biztonsági aggodalmak és a magáncégek által fejlesztett űrruhákkal kapcsolatos problémák miatt halasztották el. Érdekesség, hogy a holdra szállást előkészítő Artemis 2-misszió szintén késik, most 2025 szeptemberére tervezik.

Az Artemis 2 négy űrhajósa a tervek szerint a Lockheed által épített Orion kapszulával kerülné meg a Holdat.

Bill Nelson, a NASA igazgatója hangsúlyozta, hogy a biztonság áll a prioritások élén. Mint hozzátette, a halasztás további lehetőséget nyújt az Artemis-legénységek számára a kihívásokra való felkészülésben.

Az Artemis-program további késéseit azt követően jelentették be, hogy meghibásodott a hétfőn útnak indított Vulcan kereskedelmi űrrakéta üzemanyagtartálya, amely a Peregrine holdra szálló egységet szállította, írja az MTI.

A NASA holdra szálló programját az elmúlt évtizedben többször is lassítani kellett, ami több milliárd dollárral növelte a költségeket. A kormányzati ellenőrzések szerint a program költségei 2025-ig mintegy 93 milliárd dollárra (32 ezer milliárd forint) rúgnak majd.

Index könyvek

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM