A NASA elhalasztotta a Hold-expedíciót

3 hónap ezelőtt 17

Az Artemis 3-misszió SpaceX űrhajóval induló, első legénységgel végrehajtott holdraszállását 2025-re tervezték, de a NASA közlése szerint 2026 szeptemberére halasztották.

A missziót a legénységet szállító űrhajóval kapcsolatos biztonsági aggodalmak és a magáncégek által fejlesztett űrruhákkal kapcsolatos problémák miatt halasztották el.

A holdraszállást előkészítő Artemis 2-misszió szintén késik, most 2025 szeptemberére tervezik - közölte a NASA. Az Artemis 2 négy űrhajósa a tervek szerint a Lockheed által épített Orion kapszulával kerülné meg a Holdat.

Artemis: Nasa delays crewed return to the Moon's surface https://t.co/31nqEJk2D8

— BBC News (World) (@BBCWorld) January 9, 2024

Bill Nelson, a NASA igazgatója hangsúlyozta, hogy a "biztonság áll a prioritások élén". Mint hozzátette, "a halasztás további lehetőséget nyújt az Artemis-legénységek számára a kihívásokra való felkészülésben".

Az Artemis-program további késéseit azt követően jelentették be, hogy meghibásodott a hétfőn útnak indított Vulcan kereskedelmi űrrakéta üzemanyagtartálya, amely a Peregrine holdraszálló egységet szállította. A NASA holdraszálló programját az elmúlt évtizedben többször is lassítani kellett, ami több milliárd dollárral növelte a költségeket. A kormányzati ellenőrzések szerint a program költségei 2025-ig mintegy 93 milliárd dollárra (32 ezer milliárd forint) rúgnak majd.