A német média emlékeztette Zelenszkijt egyik választási ígéretére, amit nem tart be

5 hónap ezelőtt 16

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy tűnik, elfelejtette a választások előtti ígéretét, hogy nem indul második ciklusra – írja a német Die Welt című lap.

A cikk szerint “Zelenszkij körül zűrzavar van” az ukrán fegyveres erők főparancsnokával, Valerij Zaluzsnijjal és Vitalij Klicsko kijevi polgármesterrel zajló konfliktusa miatt. A lap megjegyezte, hogy az elnök és a parlamenti álellenzék hajlik arra, hogy hadiállapot közben elhalasszák a választásokat.

“Zelenszkij azonban kijelentette, hogy indulni fog a választáson, ha az megtörténik. Úgy tűnik, elfelejtette a 2019-es választási kampányban tett ígéretét, miszerint csak egy cikluson át lesz elnök” – írta a német lap.

Bár a Die Welt elismeri, hogy a felmérések szerint Zelenszkij a legnépszerűbb politikus, a cikk szerzőjének véleménye szerint ez csak a fél igazság, mivel a katonaiakkal ellentétben az ő megítélése csökken, és népszerűségének csúcspontja már rég elmúlt.

A cikk azt is megállapítja, hogy Zelenszkij “valószínűleg nem úgy vonul be a történelembe, mint az Oroszország feletti feltétel nélküli győzelem kitervelője”. Ugyanakkor kevéssé lesz ösztönözve a tárgyalásokra, ami a Die Welt szerint a status quo megszilárdulását fogja eredményezni, és egyes területek orosz ellenőrzés alatt maradnak.

Ukrajnában 2024 tavaszán tartanának elnökválasztást. Ugyanakkor az ország hatóságai meghosszabbították a hadiállapotot és az általános mozgósítást, ami azt jelenti, hogy a szavazást nem tartják meg.