A nudisták kiborultak a fürdőruhában érkezőkön a katalán strandokon

8 hónap ezelőtt 16

Véget akarnak venni a „textilinváziónak”.

Spanyolországban bármelyik strandon lehet hódolni a nudizmusnak, de a nudisták praktikus okokból kialakították a maguk törzshelyeit. Csakhogy ezeken a strandokon egyre több turista bukkan fel – fürdőruhában. „Korábban az emberek megérkeztek egy nudista strandra, és vagy elmentek, vagy maguk is levetkőztek. Most maradnak, és fürdőruhában strandolnak. De azt nem veszik észre, hogy ha sokan vannak, akkor kellemetlen helyzetbe hoznak minket. Nem mutatnak tiszteletet" – panaszkodott a Guardiannek az 56 éves Segimon Rovira.

De a helyi nudisták nemcsak panaszkodnak, hanem cselekednek is, kampányt indítottak ugyanis, hogy megvédjék a meztelenül strandolás hagyományát a régió mintegy 50 strandján. A katalán kormányt is megkeresték a nudistákat a strandokon érő diszkrimináció miatt, de táblák kihelyezésén is gondolkodnak, illetve figyelemfelkeltő kampányt is indítanának a nudisták és naturisták iránti tisztelet érdekében.

A helyi média csak „textilinváziónak” nevezi a fürdőruhás strandolók megjelenését ezeken a helyeken, amit részben a turizmus, részben a közösségi média felfutásának tulajdonítanak. Nagyon sok utazási blog és videó biztatja arra az embereket, hogy a „járatlan utat” válasszák az utazásaik során, és például az eldugott strandokat ajánlják – de nem veszik figyelembe, hogy ezek a nudisták törzshelyei.

Segimon Rovira azt mondta, sokan emiatt fel is hagytak a nudista hagyomány őrzésével, mások a turisták kuncogásai ellenére is ragaszkodnak a meztelen strandoláshoz. De nem könnyű úgy belefogni ebbe az életmódba, hogy közben felöltözött emberek vesznek körül.

Sajnos a nőket általában jobban bámulják vagy zaklatják. Így kétszeresen is diszkriminálják őket: azért, mert nudisták, és azért, mert nők – tette hozzá a férfi.

Rovira szerint nem lehet összehasonlítani a meztelenül és fürdőruhában való úszást. „Szabadabb, nyugodtabb és lazább vagy” – és ők a szabadság érzése miatt csinálják.