A palesztin Hamász mozgalom képviselői Moszkvába látogatnak

6 hónap ezelőtt 11

A palesztin Hamász mozgalom képviselői Moszkvába látogatnak – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

“Azt is elmondhatom és megerősíthetem, hogy az illetékes palesztin mozgalom képviselői Moszkvába látogatnak. Ami a kapcsolatfelvételt illeti, erről majd tájékoztatjuk Önöket” – mondta a sajtó képviselőinek.

Korábban a palesztin küldöttség egyik forrása a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt mondta, hogy a Hamász küldöttsége Abu Marzouk, a mozgalom politikai irodájának tagja vezetésével Moszkvába látogatott.

A közel-keleti konfliktus

A palesztin-izraeli konfliktus a felek területi érdekeihez kapcsolódik, és évtizedek óta feszültség és harcok forrása a térségben.

A konfrontáció új fordulója azt követően kezdődött, hogy október 7-én reggel Izrael példátlan rakétatámadásnak volt kitéve a Gázai övezetből. A tömeges ágyúzást követően a Hamász harcosai beszivárogtak a zsidó állam déli részén fekvő határ menti területekre.

Válaszul az Izraeli Védelmi Erők elindították a Vaskardok hadműveletet a Gázai övezetben. A támadást követő napokon belül Tel-Aviv átvette az ellenőrzést a határhoz közeli összes lakott település felett, és légicsapásokat kezdett indítani az enklávén belüli célpontok ellen, beleértve a polgári célpontokat is. Izrael emellett teljes blokádot hirdetett a Gázai övezet ellen: felfüggesztették a víz-, élelmiszer-, áram-, gyógyszer- és üzemanyag-ellátást.

A palesztin enklávéban a halálos áldozatok száma meghaladta a 6500-at, több mint 17 ezer ember megsebesült. Izraelben több mint 1300 ember halt meg. Emellett különböző becslések szerint akár 250 embert is fogva tarthat a Hamász. Az orosz nagykövetség közölte, hogy az eszkalálódó konfliktusban 20 orosz meghalt, kettőt túszul ejtettek, heten pedig eltűntek.

Az orosz külügyminisztérium a harcok beszüntetésére szólította fel a feleket. Mint Vlagyimir Putyin orosz elnök hangsúlyozta, a közel-keleti válságot csak az ENSZ Biztonsági Tanácsa által jóváhagyott “kétállami” formula alapján lehet megoldani, amely egy független palesztin állam létrehozását irányozza elő az 1967-es határokon belül, Kelet-Jeruzsálem fővárossal.