A PDSZ kíváncsi lett a pedagógusbérek emelkedésének tényleges mértékére

3 hónap ezelőtt 13

Kedd kora délutánig 860 oktatási dolgozó töltötte ki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének kérdőívét, közülük 722-en dolgoznak pedagógus munkakörben – tájékoztatta az InfoRádiót Nagy Erzsébet, az érdekképviselet országos választmányának tagja.

"62,2 százalék mondta azt, hogy a fokozatához tartozó minimumot kapta csak. 13,4 százalék azt mondja, hogy nem annyit kapott, mint amennyire számított, és 24,4 százalék mondja, hogy annyit kapott, amennyire számított" – részletezte.

A kérdőívet kitöltő óvodapedagógusok szinte 100 százaléka azt írta, hogy nem kapta meg az ígért béremelést.

"Mindenkinek csak a minimumra emelték a fizetését, ez a pedagógus I. esetében a bruttó 538 ezer, a pedagógus II. esetében a bruttó 555 ezer, a mesterpedagógusoknál 630 ezer forint. Egyedül a gyakornokok vonatkozásában valósult meg a 32,2 százalékos emelés, a korábbi, a novemberi 400 ezer forinthoz képest felemelték 528 800 forintra a bért, ez tényleg 32,2 százalék" – mondta Nagy Erzsébet, és azt is ismertette, hogy az emelés mértéke

  • 31 százalék körül van pedagógus I.-ben
  • 29 százalék a pedagógus II.-ben
  • 21 százalék mesterpedagógusok esetében
  • 19 százalék a kis számú, de legnagyobb fizetésű kutató-tanárok esetében.

A PDSZ szerda délután ül tárgyalóasztalhoz az oktatásért felelős Belügyminisztérium képviselőivel – tudta meg az InfoRádió.