A rák trükkjével százszorozták meg az ellene küldött immunsejt erejét

2 hónap ezelőtt 11

A daganat agresszív védekezése ellen elesnek az immunrendszer sejtjei, de ha átültetnek pár genetikai trükköt, fordulhat a kocka. A kutatók jelenleg az emberi tesztek előkészítésén dolgoznak.

A San Francisco-i Egyetem (UCSF) és a Northwestern Egyetem orvosi karának munkatársai a rák elpusztításában különösen hatékony T-sejtet alkottak, a limfóma vizsgálata során megismert harcmodort alkalmazva. A kutatók a nyirokcsomókat érintő daganatos betegség nyomán megjelenő rosszindulatú T-sejtek génjeit vizsgálva olyan mutációkat találtak, amelyek különösen potenssé tették ezeket az immunsejteket. Ezt a mutációt egészséges sejtekbe átültetve olyan T-sejteket kaptak, amelyek százszoros hatékonysággal pusztítják a rákos sejteket anélkül, hogy toxikus tüneteket okoznának. Az eredményről a Nature számolt be február elején.

A jelenleg alkalmazott immunterápiákat többnyire vér- és csontvelőrák ellen vetik be. Az USCF és a Northwestern T-sejt terápiája kísérleti egereken alkalmazva a bőrt, tüdőt és gyomrot támadó daganatok ellen is bevált. A kutatók most az emberi tesztek előkészítésén dolgoznak.

A természetes utat követtük, hogy jobb T-sejt terápiát alkossunk. Az a szupererő, amitől a ráksejtek olyan erősek, átültethető a T-sejt terápiába, ami így elég erőssé válik, hogy leküzdje az egykor gyógyíthatatlan rákfajtákat

– mondta a módszerről Dr. Jaehyuk Choi, a Northwestern orvosi karának professzora.

A rák elleni immunterápia működésének egyik fő akadálya, hogy a daganat képes saját céljai szolgálatába állítani a környezetét, elvonja a tápanyagot és az oxigént, és adott esetben az immunrendszert is mozgósítja saját védelmére. Ez a környezet kifog nemcsak a szervezet által termelt T-sejteken, de a terápiákban használatos módosított T-sejteken is.

Azok a mutációk, amik ellenállóvá és alkalmazkodóképessé teszik a rákos sejteket, felhasználhatók a T-sejtek felturbózására, amik így képesek túlélni a tumor által létrehozott kemény körülmények között is

– magyarázta Kole Roybal, az UCSF adjunktusa.

A kutatók 71 mutációt vizsgáltak limfómára jellemző rosszindulatú T-sejtekben – ezek közül végül egy olyat azonosítottak, ami egyszerre volt előnyös és nem mérgező. A mutációval felerősített T-sejteket szigorú biztonsági teszteknek vetették alá.

A felfedezésünk lehetővé teszi, hogy a T-sejtek egy sor ráktípussal végezzenek. Ez a megközelítés jobban működik, mint bármi, amit eddig láttunk

– szögezte le Choi professzor.

A kutatásban résztvevő szakemberek Moonlight Bio néven alapítottak céget az eredményen alapuló terápiák piacra juttatására, amelyre klinikai kipróbálás sikere esetén pár éven belül sor kerülhet.

(SciTechDaily)

Index könyvek

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM