A Spar a dolgozóknak írt levélben magyarázza a kormánnyal folytatott vitáját

1 hónap ezelőtt 8

Az elmúlt időszakban heves vita alakult ki a Spar magyarországi leányvállalatának ügye körül, miután Hans Reisch, a cég osztrák anyavállalatának vezérigazgatója élesen bírálta a magyar kormány gazdaságpolitikáját, különösen a különadókkal és egyéb, szerintük versenykorlátozó intézkedésekkel kapcsolatban, amelyek miatt az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságánál is bejelentést tettek.

Nem sokkal a Die Pressében megjelent nyilatkozat után a magyar kormány is megszólalt, elsőként a Nemzetgazdasági Minisztérium, majd később Lázár János is erős üzenetet küldött az élelmiszerláncnak, nemrég pedig azt is megszellőztették, hogy a magyar kormány rágalmazás miatt bíróság elé citálná a boltláncot.

A cégcsoport levelet küldött magyar dolgozóinak az ügy kapcsán, amelyet a Pénzcentrum szerzett meg. A Spar gazgatótanácsa (Hans K. Reisch, Paul Klotz, Markus Kaser, Marcus Wild) által jegyzett dokumentum szerint a Spar Magyarország nyereséges lenne, ha "nem lennének a szélsőséges ár- és adószabályok Magyarországon, melyek ebben a formában az EU egyetlen más országában sem léteznek". A cégvezetés szerint adózás előtt még jó volt a cég eredménye, de 120 millió eurót (48 milliárd forint) kell befizetni a magyar államnak, ami a vállalatnál munkavállalónként 8500 eurót (3,4 millió forint) jelent.

"Ezt nem tudjuk és nem is fogjuk elfogadni, ezért tettünk panaszt az EU-nál" – áll a levélben. A cég vezetői megerősítik, hogy szeretnének Magyarországon tovább növekedni, új üzleteket nyitni és a meglévőket korszerűsíteni, és hangsúlyozzák, hogy "magyar kereskedőnek tekintjük magunkat és semmiféle érdekünk nem fűződik ahhoz, hogy beavatkozzunk Magyarország politikai ügyeibe".