A tálibok szabadon engedték az Afganisztánban fogva tartott osztrák szélsőjobboldali aktivistát

2 hónap ezelőtt 10

Az Afganisztánt uraló tálibok vasárnap szabadon engedték Herbert Fritz 84 éves osztrák szélsőjobboldali nacionalistát, akit tavaly májusban tartóztattak le az országban.

Az osztrák kormány közleménye szerint Fritz megérkezett Dohába, miután a katari kormány közvetített elengedéséért a táliboknál.

A Der Standard című osztrák lap korábban azt írta, hogy a tálibok kémkedés gyanújával tartóztatták le a férfit, akit egy kabuli börtönben tartottak fogva.

Fritz társalapítója volt az 1988-ban betiltott osztrák szélsőjobboldali Nemzeti Demokrata Pártnak (NDP). A férfi szabadon engedését sürgető jobboldali osztrák Szabadságpárt (FPÖ) közlése szerint Fritz könyvéhez végzett kutatómunkát Afganisztánban.

A Reuters azt írja, a katari külügyminisztérium köszönetét fejezte ki az afganisztáni tálib vezetésnek az osztrák férfi szabadon bocsátásában való együttműködésért, anélkül, hogy megnevezte volna őt.

Az Osztrák Ellenállás Dokumentációs Központja, amely a szélsőjobboldali tevékenységet figyeli, Fritzet a szélsőjobboldali politikai körök aktív résztvevőjeként jellemezte. A lap kereste Fritzet az ügyben, egyelőre nem tudták elérni.

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM