A TikTok-harcot hirdetett az „alkotmányellenes” amerikai tilalom ellen

1 hét ezelőtt 8

GettyImages-2081103100 (1)

Az Amerikai Egyesült Államokban a TikTok tulajdonosa, a ByteDance vállalat kilenc hónapot kapott arra, hogy eladja az alkalmazást, különben blokkolják őket az Egyesült Államokban. A platform harcot hirdetett, és arra készül, hogy jogi úton támadja meg a döntést, amivel a felhasználóinak jogait kívánja védeni.

Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke aláírta azt a törvényjavaslatot, amely kilenc hónapot ad a TikTok közösségi média platform kínai tulajdonosának, a ByteDance-nek, hogy eladja az alkalmazást, különben blokkolják az Egyesült Államokban.

A törvényt azért vezették be, mert attól tartanak, hogy a TikTok megoszthatja a felhasználói adatokat a kínai kormánnyal. „Évek óta megengedjük a Kínai Kommunista Pártnak, hogy irányítsa Amerika egyik legnépszerűbb alkalmazását... ez veszélyesen rövidlátó volt” – mondta Marco Rubio amerikai szenátor, a hírszerzési bizottság vezető republikánus tagja. „Az új törvény megköveteli a kínai tulajdonostól, hogy eladja az alkalmazást. Ez egy jó lépés Amerika számára” – tette hozzá.

Ha nem adják el időben, az alkalmazást blokkolhatják az Egyesült Államokban. Ennek alapja az a félelem, hogy a TikTokot amerikaiak utáni kémkedésre vagy propaganda terjesztésére használhatja Kína. A TikTok hasonló típusú adatokat gyűjt, mint más alkalmazások, de félő, hogy ezek az adatok a kínai kormány kezébe kerülhetnek.

Az intézkedést egy négy törvényjavaslatból álló csomag részeként fogadták el, amely katonai segélyt is tartalmazott Ukrajnának, Izraelnek, Tajvannak és más amerikai partnereknek az indiai-csendes-óceáni térségben. A törvényhozók széles körű támogatását élvezte, 79 szenátor szavazott mellette és 18 ellene.

A ByteDance azt állítja, hogy „nem Kína vagy bármely más ország ügynöke”, ragaszkodik ahhoz, hogy nem kínai cég, rámutatva a globális befektetési cégekre, amelyek 60%-ban tulajdonosai a vállalatnak.

A TikTok állásfoglalása szerint bíróságon fogja megtámadni az „alkotmányellenes” törvényt, amely azt eredményezheti, hogy eladják vagy betiltják az Egyesült Államokban.

„Magabiztosak vagyunk, és továbbra is harcolni fogunk a jogaidért a bíróságokon” – mondta Shou Zi Chew, a TikTok főnöke. „A tények és az alkotmány a mi oldalunkon áll... Nyugodj meg, nem megyünk sehova”.

A TikTok főnöke a platformon közzétett videóban bírálta a törvényjavaslatot, és felszólította az embereket, hogy osszák meg történeteiket arról, hogy a TikTok hogyan javította életüket. „Félreértés ne essék, ez tilalom – a TikTok tilalma, valamint az Ön és a ön hangjának a tilalma” – mondta.

Egy külön nyilatkozatban a TikTok hozzátette, hogy úgy véli, hogy „a tények és a törvény” „egyértelműen” az ő oldalán áll. „A tény az, hogy dollármilliárdokat fektettünk be az amerikai adatok biztonságának megőrzésébe, és abba, hogy platformunk mentes legyen a külső befolyástól és manipulációtól” – áll a közleményben.

„Nagy ügy”, de sok akadályba ütközik

Szakértők azt mondták a BBC-nek, hogy a törvényjavaslat „nagy ügy”, de figyelmeztettek, hogy több akadályba ütközik. Több évbe is beletelhet, mire az alkalmazást blokkolják, mivel a jogi lépés – valószínűleg egészen a Legfelsőbb Bíróságig – késleltetné a folyamatot. Novemberben például egy montanai amerikai szövetségi bíró megakadályozta a TikTok betiltására irányuló erőfeszítéseket az államon belül.

Az alkalmazás népszerűsége a fiatal amerikaiak körében szintén problémás lehet.

„Az Egyesült Államokban körülbelül minden harmadik fiatalnak van TikTok-fiókja” – mondta Andrew Przybylski, az Oxfordi Egyetem emberi viselkedés és technológia professzora. „Az elsődleges kihívás a szólásszabadság és a véleménynyilvánítás szabadsága lesz” – tette hozzá, „az ENSZ Gyermekjogi Chartája meglehetősen specifikus: a fiataloknak joguk van a tájékoztatáshoz és a játékhoz, ezért úgy gondolom, hogy ezen az alapon megtámadható”.

Jennifer Huddleston, a washingtoni Cato intézet munkatársa szerint bármilyen eladás késhet a „jelentős” szabályozási ellenőrzés miatt. „Kilenc hónap meglehetősen gyors időkeret egy ilyen méretű tranzakcióhoz – ez egy olyan dolog, amely valószínűleg további szabályozási ellenőrzést igényel még a javaslat követelményei nélkül is” – mondta. „A kérdés továbbra is fennáll – mit jelent egyáltalán eladni a TikTokot az Egyesült Államokban, ez valóban lehetséges, és hogyan nézne ki egy vevő?” Az is nagy kérdés, hogy pontosan ki tudná megvásárolni és üzemeltetni: az ár valószínűleg több tízmilliárd dollár lenne, vagyis kevés potenciális vevő lenne.

Brooke Erin Duffy, a Cornell Egyetem kommunikációs docense elmondta, hogy az Egyesült Államokban a TikTok felhasználói „már jó ideje” készülnek a tiltásra. „A szenátus döntése fokozott bizonytalanságot okoz számtalan tartalomkészítő, influencer és kisvállalkozás tulajdonosának megélhetésében” – hívta fel a figyelmet.

Máshol a cég beleegyezett abba, hogy felfüggeszti TikTok Lite jutalmazási programját, amely fizet a felhasználóknak, hogy időt töltsenek az alkalmazással Franciaországban és Spanyolországban. Thierry Breton európai biztos azt mondta, hogy a funkció „mérgező és függőséget okoz”, különösen, ha gyermekek használják, és azzal fenyegetőzött, hogy blokkolja, ha nem tesznek lépéseket. Az EU közölte, hogy folytatja a funkció vizsgálatát.

(Borítókép: A résztvevők a TikTokot támogató táblákat tartanak az amerikai Capitolium épülete előtt 2024. március 13-án Washingtonban. Fotó: Anna Moneymaker / Getty Images)

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM