A top 10 legkeresettebb szakma és 3 munkaerőpiaci trend, ami felforgatja az életünket

1 hónap ezelőtt 9

A klímaváltozás és a biodiverzitás hanyatlása mellett a növekvő egyenlőtlenségek jelentik a legsürgetőbb fenntarthatósági kihívást, amik már globálisan is rendszerszintű kockázatokká váltak.

A zöld átállásra készülünk, minden tekintetben! Április 24-én a Sustainable Tech konferencián a stratégiai lépések és döntések, a technológiai fejlesztések, a zöld beruházások finanszírozása mellett a megújuló energia, a körforgásos gazdaság és az épületszektor dekarbonizációja is a színpadra kerül. Részletek a linken.

„Az egyenlőtlenségek akadályozzák a társadalmi és gazdasági fejlődést, ami kihat a vállalatok eredményességére is. 

A leggazdagabb 1,2% birtokolja a globális vagyon 50%-át, a legszegényebb 53% alig 1,1%-ot.

Ez az arány évről-évre romlik, újabb kockázatokat eredményezve. Az egyenlőtlenség olyan rendszerkövetkezmény, amit képesek vagyunk megváltoztatni. Ehhez azonban a legmagasabb szintű elköteleződés, rendszerszintű változásra van szükség"  – mondta el Ifj. Chikán Attila, a BCSDH elnöke a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért üzleti reggelijén. 

3 munkaerőpiaci trend, ami felforgatja az életünket

A világ munkavállalóinak harmada kevesebbet keres, mint ami a megélhetéshez szükséges. A megélhetési bérkülönbség megszüntetésének globális GDP-re gyakorolt ​​pozitív hatása 4,5 trillió dollár lenne. Az egyenlőtlenség csökkentése összehangolt intézkedéseket igényel minden szereplő részéről, így a vállalatoknak is létfontosságú szerepük van ebben. A változások elindításában kulcsfontosságú, hogy az ember, mint érték jelenjen meg a vállalat értékteremtő folyamataiban – mutatott rá Sonja van Lieshout, a World Employment Confederation Europe elnöke, a Randstad globális public affairs vezetője.

A szakértő 3 olyan munkaerőpiaci trendet mutatott be, amely uralja, valamint alakítja a munka világát.

Az egyik a sokat emlegetett munkaerőhiány, amit a készségek és képességek közötti eltérés, valamint a demográfiai változás okoz.

"Azt látjuk, hogy Európa-szerte számos munkaerőpiacon már elértük a teljes foglalkoztatottságot, ami azt jelenti, hogy alig maradt emberi tőke, tehát más forrásokat kell találnunk. Meg kell vizsgálnunk a kiaknázatlan lehetőségeket. Egyik ilyen lehet például a részmunkaidős foglalkoztatás felé való nyitás, a gyermeknevelésből visszatérő szülők számára, vagy az idősebb korosztály számára, akik nem 40 órás munkahétben érdekeltek." - mondta el a szakértő.

Egy másik tendencia, amely kapcsolódik az Európa-szerte uralkodó munkaerőhiányhoz, a készségek és a képzettség hiánya.

Egyre több olyan embert látunk a munkaerőpiacon, akik valójában nem rendelkeznek megfelelő készségekkel. A szakmai tudásunk 80%-át a munka elvégzése során tanuljuk meg, vagyis jelentős feladat hárul a foglalkoztatási és munkaerő-felvételi iparágra ebben a tekintetben. Ehhez a trendhez tartozik az is, hogy fokozott figyelmet kap a munkahely és a magánélet egyensúlya. A Covid egyik eredménye, hogy az otthon és a munka világa összeolvadt, a fitalabb generációnak pedig határozottan nehézséget okoz az egyensúly fenntartása. 

A harmadik tényező zöld gazdaság és a digitalizációra való áttérés, átmenet, ami szintén bonyolítja az üres álláshelyek betöltését.

A digitalizáció katalizátorként szolgálhat a munkaerőpiacon tapasztalható tendenciák és fejlemények megoldására, de fenntartható módon, felelősségteljesen és etikusan kell ennek megfelelni. Ennek a tendenciának a része a mesterséges intelligencia használata is. "Végeztünk egy kutatást, amelyből kiderült, hogy a munkavállalók több mint fele érdeklődik a mesterséges intelligencia területén történő képzések iránt. Az érdeklődőknek azonban csak 13%-a az, akit a munkáltatója ténylegesen képez ezen a területen. Tehát még mindig hatalmas a szakadék a képzési igények és a kívánt képzési igény között." - ismertette Sonja van Lieshout.

Sonja van Lieshout, kép forrása: BCSDH/NZL

A 10 legkeresettebb pozíció

A top tíz "leggyorsabban növekvő munkahely" vagyis a legkeresettebb szakmákra is kitért a szakértő előadásában:

  1. az AI specialista,
  2. a fenntarthatósági specialista,
  3. az üzleti intelligencia elemző,
  4. információbiztonsági elemző,
  5. a fintech szakértő,
  6. az adatelemző,
  7. robotinformatikai mérnök,
  8. a big data specialista,
  9. a mezőgazdasági gépkezelő,
  10. és a digitális transzformációs szakértő.

Mindezeknél a kritikus és analitikus gondolkodásmód az egyik kulcs képesség, de a rugalmasság és az agilitás is a legfontosabb képességek között van.

"A munkaerőpiacon belül sokan tartanak attól, hogy a munkakörök automatizálódásával a pozíciójuk megszűnik, vagy a munkájuk elértéktelenedik. Valójában szükség van arra, hogy bizonyos munkakörök, és így a munkaerő felszabaduljon, és ezek az emberek más pozíciókban tudjanak munkát végezni.

A Világgazdasági Fórum "Future of Jobs" jelentéséből tudjuk,

hogy a munkavállalók alapkészségeinek a 44%-a fog megváltozni a következő öt évben.

Erre előre készülnünk kell. A felelősség azonban nemcsak a munkavállalókat terheli, hanem a munkahelyek, és a kormány közös érdeke egy jövőbiztos, fenntartható munkaerőpiac kialakítása" - hangzott el az előadásban.

Az előadást követő zártkörű szakmai fórum keretében vállalatvezetők, vállalati-, tudományos és civil szakértők egyeztettek az emberi érték témakör aktuális helyzetéről és kihívásairól, olyanokról, mint a polarizáció és a bizalomvesztés üzleti kockázatai, az értékteremtés az emberi tőke megbecsülésével, a fizikai és mentális egészség és a hatékonyság összefüggései, valamint feltárták az üzleti jógyakorlatokat és megoldásokat. A három téma vezetője Kelemen Attila, a ProSelf Zrt. vezérigazgatója, Baja Sándor a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója és Nagy Gréta a Dandelion Kft. ügyvezető igazgatója voltak.

A cikk folytatásaként hamarosan közzétesszük Sonja van Lieshout-tal készített interjúnkat.

Címlapkép forrása: Getty Images