A választások után „konszolidációs” csomaggal hozakodhat elő a kormány

1 hét ezelőtt 11

A Standard and Poor's BBB mínusz kategóriában hagyta Magyarország adósbesorolását, és a stabil kilátásokon sem változtatott.

A hitelminősítő szakembereinek előrejelzéséből a Portfolio cikke szerint kiderül: kétségbe vonják a kormány költségvetési hiányt lefaragó terveit, illetve azok hatásosságát, számításaik szerint idén 75,6%-ra ugrik a GDP-arányos adósságráta, ami jövőre is ugyanitt fog stagnálni, majd 2026-ban 75,7%-ra emelkedik, és csak onnan kezdhet csökkenni.

A hitelminősítő úgy látja, a költségvetési helyzet kihívást jelent, és a konszolidáció nehéz lesz, 2027-ig átlagosan 4,2%-os hiányt várnak. A kormány kezét megkötő egyik fontos tényező a kamatkiadások mérete. Az előrejelzés szerint Magyarország kamatkiadásai 2024-ben magasak lesznek, a GDP 4,9%-át érik el. Az állam finanszírozása után kifizetendő kamatok elviszik a teljes költségvetés bevételének 11,9%-át, a kormány minden 8. bevételi forintját kénytelen elkölteni a kamatokra.

Emiatt több kiadási tételen spórolni kell, de az eddig ismert beruházáshalasztási tervek nem elegendőek, az S&P arra számít, hogy a júniusi európai parlamenti és helyhatósági választások befejezése után konkrétabb konszolidációs tervet fogalmaz meg a kormány.

A cég megítélése szerint Magyarország költségvetési teljesítményét a Budapest Airport közelgő felvásárlása is befolyásolja. Közel járunk a ferihegyi reptér 80%-ának megvásárlásához, és a tranzakció a GDP legalább 1%-ának megfelelő további központi kormányzati adósságfelvételt igényel 2024-ben, és ennek terheit is viselni kell.