A világ döbbenten figyeli, mit művel a Putyin-őrület az amerikai pofonosztóval

3 hónap ezelőtt 13

Johnson tavaly kifejezte „végtelen” szeretetét Oroszország, valamint az „orosz nők” iránt, és arra kérte Putyint, adjon neki orosz állampolgárságot, hogy az országban folytathassa karrierjét, miután megnyerte a Ren TV állami műsorszolgáltató által szervezett mérkőzést, írja a The Moscow Times.

Ez a kép jól visszaadja, hogy a tagbaszakadt bunyós mennyire beleszeretett Oroszországba:

"🇷🇺🥊 Big news in sports diplomacy! 🇺🇸🇨🇦 U.S. boxer Kevin Johnson and Canadian hockey player Brendan Leipsic have been granted Russian citizenship by President Putin. Johnson, a fan of Russia and its women, changed his middle name to 'Vladimirovich.' 🥊🏒 #SportsDiplomacy #Putin" pic.twitter.com/iGeJhHwrhU

— B_j (@BrunitaJ500) January 9, 2024

Hosszú pályafutása alatt Johnson számtalan remek bunyóssal találkozott a ringben, álljon itt néhány ezek közül a teljesség igénye nélkül:

  • Vitalij Klicsko,
  • Tyson Fury,
  • Anthony Joshua,
  • Andy Ruiz,
  • Daniel Dubois,
  • Filip Hrgovic
  • és Derek Chisora.

A New Jersey-i születésű 44 éves bokszoló statisztikájába eddig 60 hivatalos bunyót véstek fel, ezek közül 36-ot nyert meg, 20-szor kiütéssel diadalmaskodott, tehát több riválisát is kíméletlenül padlóra küldte.

Tele van a ruhásszekrénye Putyin-pólókkal

2023-ban a veterán sportoló nagy feltűnést keltett azzal, amikor egy Vlagyimir Putyin arcát ábrázoló pólót vett fel, mielőtt elment a Mark Petrovszkij elleni mérkőzést felvezető mérlegelésre Moszkvában.

American Heavyweight Kevin Johnson was today granted Russian citizenship by President Vladimir Putin. Johnson is also legally changing his name to Kevin Vladimirovich, in respect to Putin. Roy Jones Jr & Steven Segal recently made the same transition, picking Russia over USA. pic.twitter.com/TZrlbktJoi

— Boxing Kingdom (@BoxingKingdom14) January 10, 2024

Ennyivel nem érte be, kijelentette, hogy Putyin tiszteletére nevet változtat. Megkérte az újságírókat, hogy ezentúl Kevin Vlagyimirovics néven említsék őt a róla szóló cikkekben, mert a Kevin Johnsonra már nem hallgat.

Nem vicceltem, mostantól száz százalékban orosz vagyok. Putyin jóváhagyásával szeretnék orosz útlevélhez jutni, klassz lenne, ha Oroszországra az otthonomként tekinthetnék

mondta a színes bőrű bunyós, miután meglátta, hogy többen is elmosolyodnak a névváltoztatás hírére.

Vlagyimirovics?

Az orosz nevek – a magyartól eltérően – három részből állnak. Tartalmazzák a keresztnevet, az apai nevet és a családnevet is. Az orosz elnök teljes neve például Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin, bár a híreknél csak a név első és utolsó tagját használjuk.

A középső név tehát az apa nevét jelzi, amelyet Kevin Johnson is felvett. Az eltérés csupán annyi, hogy nem a biológiai apja nevét viseli, hanem az orosz államfő iránti tiszteletből Vlagyimir Putyinét.

A Kreml elintézte az újjászületést

A hírek szerint Johnson azóta már le is telepedett Szamarában, amit a kedvenc orosz városaként szokott emlegetni. Vlagyimir Hrjunov promóter korábban azt mondta a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek, hogy Johnson jelzáloghitelt igényelt egy szamarai lakóingatlan megvásárlására. Az orosz útlevél megszerzése után pedig majd kibújt a bőréből örömében.

„Szó szerint ez az új születésnapom! Azonnal felhívtam az anyámat, töröltettem a születési anyakönyvi kivonatomat. Ez az a nap, amikor újjászülettem” – jelentette ki.

U.S.-born boxer Kevin Johnson, nicknamed "Kingpin," traded his Stars and Stripes for a Russian passport in January 2024. He even took the patronymic "Vladimirovich" in honor of President Putin! #Kevin #Putin pic.twitter.com/cDUDHMSiKM

— 𝐓𝐡𝐞 𝐇𝐞𝐫𝐚𝐥𝐝 𝐃𝐢𝐚𝐫𝐲 (@TheHeraldDiary) January 12, 2024

A jégkorongozó Brendan Leipsic 2020-ig a tengerentúlon játszott, de miután gyűlölködő megjegyzéseket tett a nőkre és a csapattársaira, az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) szereplő Washington Capitals azonnal kitette őt a csapatból. Miután belátta, hogy Amerikában többé nem kaphat szerződést, úgy döntött, hogy Oroszországba igazol.

2020 augusztusában a CSZKA Moszkva dobott neki mentőövet, majd 2021 májusában a Metallurg Magnyitogorsz együtteséhez került egy csereüzlet keretében. Pár hónappal ezelőtt szabadon igazolhatóvá vált, végül az SZKA Szentpétervárnál kötött ki.

Az örök szerelem, a jégkorong

Tavaly júliusban az orosz média arról számolt be, hogy Leipsic levélben fordult Putyinhoz, amelyben orosz állampolgárságért folyamodott. Nem titok egyébként, hogy az orosz elnök egyik kedvenc sportja a jégkorong – a cselgáncs mellett, amelyet versenyszerűen is űzött –, évente többször is korcsolyát húz, a barátságos mérkőzéseken, amelyekre meghívják őt, ütőt is ragad. Ezeken az eseményeken a hozzá hű politikusokkal, üzletemberekkel, sportolókkal és médiaszemélyiségekkel veszi körül magát.

Érdekesség, hogy a fentebb említett Washington Capitals csapatkapitánya, a klubikon Alekszandr Ovecskin – aki minden erejével igyekszik túlszárnyalni a legnagyobb hokilegenda, Wayne Gretzky megdönthetetlennek hitt rekordját – jó kapcsolatot ápol Putyinnal.

Ovecskinnek megvan Putyin privát telefonszáma, márpedig ezt nagyon kevés magánszemély és/vagy sportoló mondhatja el magáról. Az elnök még nászajándékot is küldött a Stanley Kupa-győztes klasszisnak, amikor a szélső megházasodott.

Az orosz-ukrán háború miatt persze Ovecskinnek mindig alaposan meg kell gondolnia, mit nyilatkozik Putyinról az amerikai sajtóban. 2022 februárjában, tehát a fegyveres konfliktus kirobbanása után a Washington nyolcasa kitérő, mégis sokatmondó választ adott az orosz vezetőről:

„Csak annyit kérek, hogy ne legyen több háború. Nem számít, ki vesz benne részt, Oroszország, Ukrajna, vagy bárki más. Ő az elnökünk, de ahogy már korábban is mondtam, én nem vagyok politikus. Sportoló vagyok.”

Sokan úgy értelmezték ezeket a szavakat, hogy Ovecskin valójában háborúellenes, de nem mert kiállni teljesen Ukrajna mellett, mert félti azokat a családtagjait, akik Oroszországban élnek.

Az NBA fenegyereke Kim Dzsongunnal barátkozott össze

Demokratikus viszonyok között élő nemzetek sztársportolóinak kapcsolatára szocialista országok kirakatembereivel már korábban is akadt példa.

Az ötszörös NBA-bajnok Dennis Rodman, azaz a „Féreg” az elmúlt években önjelölt diplomatát faragott magából, az Észak-Koreában tett kiruccanásai pedig lehetőséget adtak neki, hogy közvetítsen Phenjan és Washington között. Az ázsiai országot irányító Kim Dzsongunt a barátjának nevezte a lepattanókirályt, akivel többször is alkalma nyílt személyesen beszélgetni.

A '80-as évek világsztár labdarúgója, Diego Maradona Kubába repült sokszor, mivel kifejezetten jó kapcsolatot ápolt az országot 1959-től 2008-as lemondásáig vezető kommunista diktátorral, Fidel Castróval.

 „Fidel olyan nekem, mintha a második apám lett volna. Sokat segített Kubában. Voltak politikusok, akik tettek a népükért, de igazi parancsnok csak egy akad köztük, Fidel. Ő harcolt az eszméiért, képes volt felvállalni a küzdelmet. Manapság a politikusok egy tornacipőért eladják magukat. Borzasztó belegondolni abba, hogy a népe és az emberek iránt olyannyira érzékeny Fidelre már csak emlékezhetünk” – nyilatkozta a politikusról Maradona sok-sok évvel ezelőtt.

Castro 2016. november 25-én hunyt el. És milyen a sors, az argentin napra pontosan négy évvel később távozott az élők sorából.