A világ legnagyobb szuperszámítógépével vizsgálják az univerzum keletkezését

6 hónap ezelőtt 17

A csillagászok minden idők legnagyobb számítógépes szimulációját végezték el, hogy megvizsgálják, hogyan fejlődött ki az univerzum az ősrobbanásból. A Flamingo projekttel azt figyelik meg, hogyan fejlődött ki a közönséges anyag, a sötét anyag és a sötét energia a fizika törvényei szerint.

A brit Durham Egyetem kutatói egy 10 millió font értékű szuperszámítógép segítségével két évig futtattak le olyan szimulációkat,  amelyek képesek részletesen megjeleníteni virtuális galaxisokat és galaxishalmazokat.

A COSMA 8 névre keresztelt szuperszámítógép 17 ezer asztali gép erejével bír és a szakértőknek új kódot kellett kifejleszteniük, hogy a hatalmas munkaterhelést több ezer számítógép-processzor között elosszák – írja a Skynews

A kutatók a kísérlettől azt remélik, hogy össze tudják hasonlítani a virtuális univerzumot a NASA űrtávcsöveiből származó valóságos képekkel.

Carlos Frenk, a Durham Egyetem fizikaprofesszor úgy fogalmazott, hogy „a kozmológia válaszút előtt áll”, ugyanis a nagy teljesítményű teleszkópokból érkező adatok nem mindig felelnek meg az elméleti elvárásaiknak. 

Vagy a kozmológia standard modellje hibás, vagy a megfigyelési adatokban vannak finom torzítások

– áll a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society folyóiratban megjelentetett tanulmányban.

A fizikus azt reméli, hogy az univerzum „szuperprecíz” szimulációi adják majd meg a válaszokat. Elmondta, hogy míg a korábbi szimulációk a sötét anyagra koncentráltak, a csillagászok most úgy vélik, 

a közönséges anyagot és a neutrínót, vagyis azokat az apró részecskéket kell figyelembe venni az univerzum evolúciójának megértésekor, amelyek ritkán lépnek kölcsönhatásba a normál anyaggal.

Joop Schaye, a kutatást vezető professzor azt hangsúlyozta, hogy bár a sötét anyag uralja a gravitációt, a közönséges anyag hozzájárulását már nem lehet elhanyagolni, mert ez vezethet el a modellek és a megfigyelések közötti eltérésekhez.