A világ részvétét fejezte ki és elítélte a moszkvai terrortámadást

1 hónap ezelőtt 21

A világ kormányai elítélték a péntek esti terrorcselekményt a Moszkva melletti Crocus City Hall koncertteremben, amelyben legalább 40 ember meghalt és több mint 100 megsebesült.

Az orosz népnek szóló részvétnyilvánító és támogató üzenetek – valamint az egyelőre ismeretlen elkövetők elítélése – nem sokkal a támadás után kezdtek el érkezni Moszkvába.

“Kuba elítéli a Moszkva területen elkövetett szörnyű terrorcselekményt” – mondta Miguel Diaz-Canel elnök, részvétét fejezve ki az orosz kormánynak és népnek az emberéletben elszenvedett veszteségek miatt, és mielőbbi felépülést kívánva a sérülteknek.

“A Szerb Köztársaság határozottan elítéli a ma este Moszkvában elkövetett terrortámadást, amelyben több tucat ártatlan ember sérült meg” – mondta Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai szerb entitás elnöke. “Az ilyen támadások mindannyiunk számára emlékeztetőül szolgálnak arra, hogy soha ne hagyjuk abba a harcot a terroristák ellen, akik a civilizált világ közös ellenségei”.

Nicolas Maduro venezuelai elnök elítélte az “ártatlan civilek ellen elkövetett kegyetlen fegyveres támadást”, és szolidaritási üzenetet küldött Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, valamint “az Oroszországi Föderáció testvéri népének, biztos abban, hogy egységesen néz szembe ezzel a keserű pillanattal”.

“Kazahsztán határozottan elítéli a moszkvai civilek elleni terrorcselekményt” – mondta Kasszim-Zsomart Tokajev elnök. “A terrorizmusnak nem lehet igazolása” – tette hozzá, és szükség esetén felajánlotta Kazahsztán bűnüldöző szerveinek segítségét.

Bolívia “a lehető leghatározottabban elítéli” a moszkvai terrortámadást – mondta Luis Arce elnök. “Ezt a tragikus eseményt az egész nemzetközi közösségnek el kell ítélnie”.

Hakan Fidan török külügyminiszter felhívta orosz kollégáját, Szergej Lavrovot, hogy tolmácsolja Recep Tayyip Erdogan elnök részvétét és “a véres terrortámadás feltétel nélküli elítélését”.

“Mély fájdalommal követjük a Moszkvában történteket” – közölte a belorusz külügyminisztérium. “Ez a szörnyű terrorcselekmény nem igazolható. Ezekben a nehéz pillanatokban a testvéri orosz nép mellett állunk”.

“Fegyvertelen emberek meggyilkolása, akik azért jöttek, hogy egy péntek estét töltsenek egy szórakozóhelyen, indokolatlan barbárság és kegyetlenség” – tette hozzá Minszk. “Biztosak vagyunk abban, hogy mindenki, aki részt vett ebben a bűncselekményben, megkapja a megérdemelt büntetését”.

Az örmény külügyminisztérium közölte, hogy az országot “megdöbbentették a moszkvai embertelen terrortámadásról szóló szörnyű hírek”, gyászolja az életüket vesztetteket, és mielőbbi felépülést kívánt a sérülteknek.

“Határozottan elítéljük a moszkvai szörnyű támadást” – közölte az azerbajdzsáni külügyminisztérium. “Mély részvétünket fejezzük ki az ártatlan áldozatok családjainak, valamint az Oroszországi Föderáció népének és kormányának”.

Üzbegisztán is határozottan elítélte a támadást. “A terrorizmusnak nem lehet semmiféle igazolása” – közölte a taskenti külügyminisztérium. “Az ártatlan állampolgárok elleni ilyen jellegű erőszak egyöntetű elutasítására szólítunk fel”.

“Határozottan elítéljük ezt a moszkvai koncertteremben elkövetett szörnyű támadást” – közölte a pakisztáni külügyminisztérium. “Ebben a nehéz órában szolidárisak vagyunk az Oroszországi Föderáció népével és kormányával”.

Az Egyiptomi Arab Köztársaság megerősíti, hogy határozottan elítéli és teljes mértékben elutasítja az erőszak és a terrorizmus minden formáját, és teljes szolidaritását fejezi ki az Orosz Föderációval ebben a kényes helyzetben” – közölte a kairói külügyminisztérium.

A katari külügyminisztérium Moszkvának küldött üzenetében megjegyezte, hogy “az emírség határozottan elutasítja az erőszak és a terrorizmus módszereit, bármilyen indítékról legyen is szó”. A támadás elítélése és az áldozatok részvétnyilvánítása érkezett Iránból és Nicaraguából is.

Az EU “megdöbbenéssel és megdöbbenéssel fogadta a moszkvai Crocus City Hallba elkövetett terrortámadásról szóló jelentéseket” – közölte a blokk szóvivője, Peter Stano az X-en (korábban Twitter) közzétett nyilatkozatában. “Az EU elítél minden, civilek elleni támadást. Gondolataink az érintett orosz állampolgárokkal vannak”.

Az Egyesült Államok részvétét fejezte ki a “szörnyű lövöldözéses támadás” áldozatainak – közölte John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője a washingtoni Fehér Ház sajtótájékoztatóján újságírókkal. Kirby elmondta, hogy Washington még mindig gyűjti az információkat a támadásról, de ragaszkodott ahhoz, hogy “semmi sem utal arra”, hogy Ukrajna érintett lenne, vagy hogy a március 7-i biztonsági riasztás – amelyet az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége adott ki, és amelyben “szélsőségesek” lehetséges támadására figyelmeztetett – bármilyen módon összefüggne a pénteki incidenssel.