A világörökség része lett a berlini techno

1 hónap ezelőtt 12

GettyImages-935441918

A berlini techno is a világörökség része lett. A döntést Németország és az UNESCO Szellemi Örökség Bizottsága közösen hozta meg.

A német kulturális minisztérium és az UNESCO Szellemi Örökség Bizottsága bizottsága a berlini techno szcénát az ország szellemi kulturális örökségének listájára, elismerve, hogy hozzájárult a város kulturális identitásához – írja a The Guardian.

A Berlin's Clubcommission – amely magába foglalja a berlini techno klubokat és zenészeket – a lépés fontos állomás a város producerei, művészei, klubüzemeltetői és rendezvényszerzői számára.

Lutz Leichsenring, a Clubcommission igazgatótanácsának ügyvezetője a Deutsche Wellenek adott interjúban elmondta:

A döntés segíteni fog abban, hogy a klubkultúrát védelemre és támogatásra érdemes, értékes szektorként ismerjék el.

A kampány több mint egy évtizede kezdődött, amelyet elsősorban a Rave the Planet elnevezésű, elektronikus zenei kulturát támogató non-profit szervezet támogatott. Közleményükben elsőként a szcéna szereplőinek gratuláltak, majd azt írták, „ez egy fontos mérföldkő az egész kultúra számára, örömünk pedig kifejezhetetlen”.

A Rave the Planet 2022 novemberében nyújtotta be a listára való felkerülési kérelmet az UNESCO felé. Bár az is igaz, hogy a szellemi kulturális örökség státuszát a hagyományosabb kulturális tevékenységek általában hamarabb megkapják.

A hírt Claudia Roth, Németország kulturális és médiáért felelős szövetségi biztosa jelentette be. A berlini techno mellett

  • a Kirchseeon Perchtenlauf,
  • a finsterwaldi énekhagyomány,
  • a Schwälmer Weißstickerei, 
  • a Viez almabor,
  • illetve a szászországi hegymászás került fel a listára.

(Borítókép: Jana Legler / Redferns)