A világűr az új vadnyugat

1 hónap ezelőtt 12

GettyImages-1228923231

Az Európai Bizottság a világ első átfogó űrjogszabályának elfogadására készül.

Brüsszel nem elégszik meg a műtrágya, az autók és a sajtok szabályozásával, hanem egy uniós űrbeli minősítést is szeretne létrehozni, amelyet a rakétákra és műholdakra használna, hogy a vállalatokat a föld körüli pályák felelősségteljes használatára kényszerítse.

Az űr egyre jobban hasonlít a vadnyugathoz, és itt az ideje, hogy európai szabályok szülessenek

− mondta Christophe Grudler, az Európai Parlament francia képviselője, aki a SpaceX Starlink műholdas kommunikációs rendszerére adott uniós válasz, az IRIS2 jogalkotási munkáját vezeti.

Az Európai Bizottság várhatóan húsvét után tesz javaslatot a világ első átfogó űrtörvényére.

A POLITICO által látott dokumentumok szerint a blokk diplomatái tájékoztatást kaptak egy uniós minősítés létrehozásának terveiről, amelyet a fenntarthatóság és biztonság új szabályait betartó vállalatok megjelölésére használnának, hasonlóan ahhoz, ahogyan a közösség a mosógépek vagy televíziók tanúsítására használ ökológiai címkéket használ.

Ha az űrcégek üzletet akarnak kötni a blokkal, be kell tartaniuk a szabályokat − mondta Niklas Nienaß, a német Zöldek európai parlamenti képviselője, aki régóta szorgalmazza, hogy a Bizottság állapítson meg szabályokat az űrre vonatkozóan, hozzátéve, hogy a tervezet „egyetlen egységes űrpiac” létrehozását célozza.

Az uniós űrtörvény szabványokat fog meghatározni a növekvő műholdkonstellációk okozta fényszennyezés megfékezésére, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátásának és a rakétakilövések okozta szennyezésnek a korlátozására.

Az Európai Űrügynökség szerint jelenleg mintegy 9000 aktív műhold kering Föld körüli pályán, és ez a szám egyre nő. Az EU idén további négy Galileo űrszondát, valamint Sentinel földmegfigyelő műholdakat bocsát pályára.

Az IRIS2 program eredményeképpen az elkövetkező években több száz további uniós műhold kerül az űrbe.

Elveszve az űrben

Ez a sűrű tevékenység késztette Ursula von der Leyen bizottsági elnököt arra, hogy tavaly bejelentse az űrörvény tervét.

Kezdetben a fenntarthatóságról és a biztonságról beszéltek, ami szép és igazságos, de nem fedi le azt, amit tenni kell

− mondta Nienass.

Nagyon kevés globálisan elismert szabály létezik az űrre vonatkozóan. A legfontosabb az Egyesült Nemzetek Szervezetében 1967-ben tett kötelezettségvállalás az atomfegyverek világűrben történő telepítésének tilalmáról.

A szabályok megalkotásának szükségessége azonban egyre sürgetőbbé válik, mivel a műholdak száma egyre nő, és az űr gazdasági jelentősége is növekszik; a Morgan Stanley befektetési bank szerint az űrgazdaság 2040-re 1 billió dollárt fog kitenni.

Az Egyesült Államok és Kína a saját maguk által preferált szabályaik köré hasonlóan gondolkodó országokból álló koalíciót épít. A legtöbb uniós ország aláírta az amerikai Artemis-megállapodást, amely nem kötelező erejű, és a Hold, a Mars, az üstökösök és az aszteroidák békés célú polgári felderítésében való együttműködésről szól.

Kína saját javaslatot terjesztett elő az űr békés célú felhasználására vonatkozóan.

A blokkok kialakításáért folytatott verseny még sürgetőbbé teszi az EU jogalkotási lépését, és a Bizottság az egységes piac csábító erejét kívánja felhasználni az új szabályok érvényre juttatásához.

A piacra jutás biztosan az egyik olyan szempont, amelyet meg kell vizsgálni. Ez egy olyan elem, amelynek meg kell lennie

− mondta Hermann Ludwig Moeller, az Európai Űrpolitikai Intézet igazgatója.

(Borítókép: Nézők figyelik, amint egy 60 Starlink műholdat szállító SpaceX Falcon 9 rakéta startol a 39A padról a Kennedy Űrközpontban, Cape Canaveralban, Floridában, 2020. október 6-án. Fotó: Paul Hennessy / NurPhoto / Getty Images Hungary)

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM