A volt F–1-es pilóta les*ggfejezte Fernando Alonsót az Ausztráliában történtek miatt

4 hét ezelőtt 10

Fernando Alonsót húsz másodperces időbüntetéssel sújtották George Russell balesete után Melbourne-ben, így elvesztette a Formula–1-es Ausztrál Nagydíjon szerzett hatodik helyét. A korábbi F1-es pilóta, Giedo van der Garde szerint jogos volt a büntetés.

Az élő közvetítésben annyit lehetett látni, hogy a Mercedes pilótája előtt haladó Alonso a szokásosnál jobban lelassul a hatos kanyar előtt, az őt üldöző brit autója pedig a turbulens levegőtől kissé irányíthatatlanná válik, balra kitör, végül a kavicságyon keresztülszánkázva kitört hátsó kerekekkel a védőfalról visszacsapódik a pályára.

La sanción es una absoluta vergüenza, Russell está metros por detrás y pierde el coche al entrar en curva, hasta el propio Russell ha admitido que ha sido un error suyo.

Estoy seguro de que si en vez de Alonso hubiese sido otro no lo habrían sancionado.

pic.twitter.com/VIRgFTA79F

— 🥕 (@zana_oficial) March 24, 2024

A stewardok „potenciálisan veszélyes vezetés” miatt 20 másodperces időbüntetést szabtak ki a spanyolra, miután a versenyt követően beidézték és meghallgatták őt a versenyirányítás irodájában. Alonso úgy nyilatkozott, a hatos kanyar előtt tudatosan próbált más ívet választani, egy korábbi féktávval a jobb kigyorsítás érdekében.

Az esettel kapcsolatban Russellt is meghallgatták, aki váratlannak titulálta Alonso megoldását, mert így túl hirtelen esett a spanyol nyakába, a turbulens levegőben váratlanul tapadást veszítve. Ez a két nyilatkozat szolgált végül a büntetés alapjául.

„Megértem a szándékát, de tényleg túl messzire ment. Ez egy piszkos trükk volt Alonso részéről. Látható, hogy mennyivel lassabban ment, mint a kanyar előtt. Elfogadhatatlan, ha valaki az egyenes közepén a fékre lép” – mondta Van der Garde a saját F1-es podcastjában.

Nagyon tisztelem Alonsót, de ő tényleg egy s*ggfej. Ahogy Russell is az, de ilyet azért nem csinálna a pályán

– tette hozzá a holland, aki 2013-ban a Caterham autójával összesen 19 F1-es versenyen indult, ezeken egyetlen pontot sem tudott szerezni az akkori mezőny egyik leggyengébb konstrukciójával.

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff megerősítette, hogy a Red Bull háromszoros világbajnok sztárját, Max Verstappent szeretné beültetni Lewis Hamilton helyére, aki a következő szezontól a Ferrarit erősíti. Amennyiben ez nem sikerül, akkor Van der Garde szerint a Mercedes megkezdi a tárgyalásokat Alonsóval.

„Tavaly nem volt rossz a Mercedes, sok pontot szereztek, kiegyensúlyozott volt az istálló teljesítménye. Idén viszont valami nem klappol, gyengének tűnnek. Valamilyen szervezeti változásnak muszáj elindulnia, hogy új lendületet kapjanak” – vélekedett az autóversenyző.