A VSquare szerint új magyar szupertitkosszolgálat megszervezésében vehet részt Orbán Gáspár

1 hét ezelőtt 19

Új miniszterelnöki nemzetbiztonsági testület megszervezésében és felállításában vesz részt a miniszterelnök fia, Orbán Gáspár - írja a VSquare hírlevele egy ügyet közvetlenül ismerő, kormányhoz köthető forrásra hivatkozva. A testület az amerikai elnöki Nemzetbiztonsági Tanács (NSC) magyar megfelelője lehet.

A lap informátora szerint bár a magyar honvédség csádi misszióján dolgozó Orbán Gáspárnak semmilyen korábbi tapasztalata vagy megfelelő végzettsége nincs a feladathoz, és hivatalosan kizárólag a honvédség alkalmazottja, mégis saját irodát kapott a volt Karmelita kolostorban - Orbán Viktor közvetlen közelében -, és legalább fél tucat szakember dolgozik neki az ügyvédektől a titkárokig egy külpolitikával és kényes diplomáciai ügyekkel foglalkozó osztály létrehozásán.

Az április elején nemzetbiztonsági főtanácsadónak kinevezett Bíró Marcellel az élen a testület így már három ágazatot felügyelhet a már létező hírszerzés és katonai ügyek mellett.

A VSquare magyarországi híreit szerkesztő Panyi Szabolcs szerint kérdésére a minisztériumok és a Miniszterelnöki Kabinetiroda is cáfolta, hogy Orbán Gáspárt alkalmaznák. Állításuk szerint Orbánnak csak azért van bejárása a Karmelitába, mert a miniszterelnök családtagja.

Az biztos, hogy március közepén a kormány öltönyös férfiakat cserélt öltönyös férfiakra azzal, hogy megerősítette a nemzetbiztonsági főtanácsadó szerepét és jogköreit is. Ezzel a nemzetbiztonsági főtanácsadóhoz került a Nemzeti Információs Központ (NIK), ami a gyakorlatban a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok felett áll, azok információihoz hozzáfér, saját műveleteket kezdeményezhet. A titkosszolgálatok így önállóan már nem írnak saját értékelő-elemző anyagokat, amit aztán megkapnak az érintett kormánytagok: ezek az anyagok először átmennek a NIK szűrőjén.

A területet ismerő forrásaink szerint szakmai szempontokkal akár meg is lehetne magyarázni ezeket a változtatásokat, hiszen a kormányzati információs igényeket úgy lehet kielégíteni, ha a szupertitkosszolgálatként emlegetett NIK a nemzetbiztonsági főtanácsadó felügyelete alatt van - így gyorsabb és közvetlenebb az információáramlás megrendelő és végrehajtó között. A NER tizenötödik évében azonban joggal merülhet fel a kérdés, hogy a személyi változások kizárólag ezt a szakmaiságot tükrözik-e. Bíró Marcellnek ugyanis nincs nemzetbiztonsági tapasztalata; védelmi kül- és belpolitikai, honvédelmi és rendvédelmi területeken sem dolgozott sokáig azon túl, hogy néhány hónapig külügyi közigazgatási államtitkár, majd egy évig Pintér Sándor belügyminiszter kabinetfőnöke volt.