Adventi Iparművészeti vásár nyílt a Várkert Bazárban

4 hónap ezelőtt 17

D  HR20231202021

Mintegy 100 kiállító részvételével adventi Iparművészeti vásár nyílt szombaton a Várkert Bazár aulájában. Az esemény december 17-ig az adventi hétvégéken várja az érdeklődőket – tudatta az MTI.

Minden hétvégén más-más kiállítókkal, illetve alkotókkal találkozhatnak a látogatók, ezért érdemes többször is felkeresni a vásárt.

Az ember azt adja, amit tud [...] mindig adni kell

– idézte Márai Sándor szavait Herczegh Anita, Áder János volt köztársasági elnök felesége, a Regőczi Alapítvány kuratóriumának elnöke a rendezvény fővédnöke a vásár szombati megnyitóján.

Herczegh Anita szerint a Várkert Bazárban nyíló Iparművészeti vásár változatos „kincseket" ajánl azoknak, akik valami különlegeset, egyedit keresnek.

Az itt fellelhető tárgyak nagy gonddal és komoly szakmai odaadással készülnek, a magyar alkotók ízlését és keze munkáját dicsérik.

A hagyományos Iparművészeti vásáron a legkiválóbb magyar iparművészek alkotásaiból válogathatnak az érdeklődők – mondta Sikota Krisztina, a Várkapitányság turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese. Kiemelte: a vásár ideje alatt workshopok is lesznek, amelyeken különféle ajándéktárgyakat készíthetnek a látogatók, és személyesen is lehet találkozni az iparművészekkel.

A vezérigazgató-helyettes beszélt arról is, hogy a Nemzeti Hauszmann Program fejlesztéseinek köszönhetően az idén a látogatók birtokba vehették a teljeskörűen felújított Csikós udvart, amely a Budavári Palotanegyed szabadtéri adventi eseményeinek ad otthont. A programban még olyan nagyszabású épületek fognak megújulni, mint a József főhercegi palota, a Honvéd Főparancsnokság vagy a Budavári Palota teljes épületegyüttese.

Szöllősi Rita iparművész, divat- és ékszertervező, az Iparművészeti vásár művészeti kurátora azt mondta: az 1800-as években közkedvelt volt Magyarországon az iparművészeti vásár megrendezése. Emlékeztetett arra, hogy

2018-ban kezdődött az Iparművészeti Múzeum felújítása, azóta ad otthon a Várkert Bazár az eseménynek.

Szöllősi Rita szerint a kortárs művészek és az érdeklődők ilyen módon való személyes találkozása hungarikum – tájékoztatott az MTI.

(Borítókép: Adventi Iparművészeti vásár a Várkert Bazárban 2023. december 2-án. Fotó: Hegedüs Róbert / MTI)