Aggasztó jelentés érkezett a mesterséges intelligenciáról

1 hét ezelőtt 11

Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

A Tudor Pickering Holt befektetési bank elemzőinek friss jelentése szerint a mesterséges intelligencia adatközpontok energiaigényének növekedése jelentős mértékben fokozhatja a földgáz iránti keresletet az évtized második felében.

Az előrejelzések szerint akár napi 8,5 milliárd köbméter plusz földgázra lehet szükség, hogy kielégítsék ezt a megnövekedett igényt.

Ez az aggodalom különösen az amerikai energia- és technológiai vállalatok körében érezhető. Ők úgy látják, hogy az ország elektromos hálózata nem bővül elég gyors ütemben ahhoz, hogy megfeleljen a mesterséges intelligencia technológiák rohamosan növekvő energiaigényeinek. Ennek eredményeként az adatközpontokat működtető vállalatok egyre gyakrabban kerülik meg a közműszolgáltatókat, közvetlen kapcsolatot létesítve az energiatermelőkkel vagy saját ellátási források kiépítésével.

Az energiatermelés és -tárolás iránti általános keresletnövekedés miatt országszerte megnőtt az új projektek hálózatra csatlakoztatására vonatkozó kérelmek száma is. A Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium adatai alapján ez a szám 2022-ben 2000 gigawattról 2023-ra 2600 GW-ra emelkedett. A jelentés azt is megjegyzi, hogy ez a földgáz árának jelentős emelkedését eredményezheti.

Az elemzők szerint olyan csővezeték-üzemeltetők, mint a Kinder Morgan, a Williams és az Energy Transfer profitálhatnak leginkább ebből a trendből. Ugyanakkor gáztermelő vállalatok, mint például az EQT és a Chesapeake Energy is előnyös helyzetbe kerülhetnek.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images