Ahogy újraválasztották Putyint, azonnal csapásra készül az EU

1 hónap ezelőtt 13

Az EU 27 külügyminisztere és Josep Borrell vezető diplomata hétfőn Brüsszelben ül össze, hogy megvitassák és valószínűleg jóváhagyják a Putyin rendszerén belüli személyek és szervezetek elleni szankciókat. Ez az intézkedés elsősorban azok ellen irányul, akikről feltételezik, hogy közük van Alekszej Navalnij, a prominens orosz ellenzéki vezető halálához, aki a múlt hónapban gyanús körülmények között vesztette életét egy orosz börtönben, miután 2020-ban sikertelen novicsok mérgezéssel végrehajtott merényletet kíséreltek meg ellene.

Meglepő fordulattal Putyin évek óta először nyilvánosan kimondta Navalnij nevét a választási győzelmét ünneplő sajtótájékoztatón. Az orosz elnök azt állította, hogy felmerült a gondolat, hogy Navalnijt szabadon engedjék egy fogolycsere keretében, de sajnálkozott, hogy a körülmények ezt nem tették lehetővé. Ez a nyilatkozat azután történt, hogy Putyint és rendszerét elítélte a nemzetközi közösség Navalnijjal való bánásmódját, beleértve a 2020-ban katonai idegméreggel való merényletkísérletet, amelyet az orosz FSZB titkosszolgálata fejlesztett ki és használt már több alkalommal az orosz államfő utasítására.

A kockázatok ellenére oroszok ezrei követték Navalnij felhívását a „Putyin elleni dél” tüntetésre, és országszerte összegyűltek a szavazóhelyiségeknél. A mozgalom, amely világszerte kiterjedt az orosz külföldiekre is, jelentős részvételi arányt ért el olyan nagyvárosokban, mint Moszkva, Szentpétervár és Novoszibirszk. Navalnij özvegye, Julija Navalnaja is részt vett a berlini tüntetésen, hangsúlyozva, hogy az aktivista ügye és elvei széles körű támogatást élvez Oroszországban és külföldön egyaránt.

Különös módon a szavazóhelyiségek Oroszország-szerte színes jeleneteknek lehettek tanúi, amikor a polgárok a nyulaktól a jakokig terjedő, különc jelmezek hátterében mentek el szavazni. Ez a vidám látványosság, amelynek talán az volt a célja, hogy elterelje a figyelmet a politikai feszültségekről, kevéssé tudta elfedni a választási folyamat integritásával kapcsolatos alapvető aggodalmakat. Putyin elsöprő győzelme ellenére továbbra is kérdéses a választási eredmények legitimitása és a nép támogatottságának valódi mértéke.

Az Európai Unió várhatóan Putyin belső köreihez, valamint az orosz államapparátus tagjai ellen vetnek majd ki szankciókat. Várhatóan hétfő délután jelentik be az új büntetőintézkedéseket. Eddig Magyarország ezeket a lépéseket rendre megfúrta, és mint kiderült, ebben nem egyszer a szlovák kormány is partner volt.

Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz elnök 2024. március 18-án sajtótájékoztatóra érkezik kampányközpontjába Moszkvában, Oroszországban. A fotó forrása: Contributor/Getty Images.